Hlavní obsah

Ševčík je zpět, stal se proděkanem

Proděkanem pro ekonomiku Národohospodářské fakulty VŠE bude bývalý děkan Miroslav Ševčík. Akademický senát souhlasil se záměrem děkanky Adély Zubíkové jmenovat proděkany, které navrhla, uvedla ČTK. Ševčík by měl obsadit pozici proděkana pro ekonomiku, funkce by se měl ujmout 1. července.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Ševčík musel v minulosti před senátem VŠE obhajovat svoje chování na demonstraci.

Článek

„Mohu potvrdit, že jsem členům akademického senátu spolu s dalšími navrhla na proděkana také doc. Ševčíka, konkrétně jako proděkana pro ekonomiku Národohospodářské fakulty VŠE,“ uvedla Zubíková.

Zubíková zastávala proděkanský post v době, kdy fakultu vedl Ševčík. Ten skončil z rozhodnutí rektora Petra Dvořáka, který jej loni v prosinci odvolal. Odůvodnil to dlouhodobým poškozováním zájmů školy. Ševčík se podle rektora opakovaně dopouštěl výroků, které poškozovaly dobré jméno VŠE a fakulty. Na výtky podle něj Ševčík nereagoval.

Jedním z případů nevhodného chování měla být Ševčíkova účast na březnové protivládní demonstraci na pražském Václavském náměstí. U incidentu u Národního muzea, kde se po skončení protestu část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku, zasahovala policie. Ševčík tvrdil, že na místě pomáhal zraněnému.

Ševčíka jedněmi dveřmi vykázali, druhými se vrací

Domácí

Kontroverzní výroky

Ševčík v minulosti také například označil premiéra Petra Fialu (ODS) za hňupa či eurokomisařku Věru Jourovou za Joudovou. Neortodoxní byly i některé Ševčíkovy názory. Například šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku označil v minulosti za méně důvěryhodného než ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ševčík ale nebudil kontroverze jen některými svými názory. V minulosti například odjel z kolony na dálnici D5 v protisměru s použitím modrého majáčku prostorem vytvořeným řidiči pro sanitky. Obhajoval se pak tím, že měl v autě člověka s velmi vážnými zdravotními problémy.

Ševčík vedl Národohospodářskou fakultu VŠE po dvě volební období v letech 2010 až 2018, již tehdy čelil několika studentským protestům. Loni jej rektor jmenoval potřetí na návrh akademického senátu fakulty.

Děkan Ševčík porušil podle Etické komise VŠE kodex školy

Domácí

Rektor: Když nebude klid, zruším fakultu

Nové obsazení vedení mělo podle rektora Petra Dvořáka přinést zklidnění situace. Již při jmenování nové děkanky ale serveru iRozhlas.cz řekl, že se rozchází jejich pohled na příčiny problémů fakulty.

Dvořák minulý týden na zasedání Akademického senátu VŠE upozornil, že při první volbě na konci dubna dali jednomu z kandidátů na děkana akademičtí senátoři podmínku, že ho zvolí pouze v případě, že se Ševčík stane jeho proděkanem a rozdělí si pravomoci.

Předseda fakultního senátu Ján Pavlík takovou podmínku nevyvrátil. Opírá se prý především o to, že on i jeho kolegové jsou přesvědčeni, že rektor odvolal Ševčíka „proti vůli řádně a demokraticky zvolených zástupců akademické obce za dřívější kritická vystoupení“, napsal server.

Dvořák po zasedání senátu uvedl, že uklidnění situace bude znamenat pokračování fakulty, v opačném případě otevřeně připustil její zrušení. „Pokud by situace měla být taková, že se jí to nepodaří a bude to pro školu znamenat další problémy nebo zátěž, tak v té chvíli tomu nemohu přihlížet a nic nedělat. Není to problém jedné fakulty, ale už celé školy. Pokud to fakulta nezvládne, tak musím já a senát konat. Když se podíváte, jaké tam jsou možnosti, tak jich tam moc není,“ dodal.

Místo Ševčíka povede Národohospodářskou fakultu VŠE Zubíková

Domácí

Výběr článků

Načítám