Hlavní obsah

Šetříme. Sněmovna seškrtá čtvrtinu výdajů na zahraniční cesty poslanců

Poslanecká sněmovna má příští rok hospodařit asi s o 50 milionů korun nižším rozpočtem než letos. Úspory se projeví například na zahraničních cestách poslanců, kancelář Sněmovny za ně chce vydat o čtvrtinu méně, než kolik naplánovala na letošní rok. Celkem státní rozpočet počítá v příštím roce s výdaji na provoz Sněmovny ve výši 1 501 milionů korun, letos to bylo 1 552 milionů korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

„Rozpočtový výbor vyzval k úspoře nákladů na zahraniční pracovní cesty poslanců i zaměstnanců. Výdaje na cesty poslanců by v roce 2024 měly činit zhruba 18 300 000 korun,“ řekl Právu vedoucí Kanceláře Poslanecké sněmovny Martin Plíšek s tím, že částka se oproti letošnímu roku snížila o více než šest milionů korun.

„K pokrácení výdajů dojde také u pracovních cest zaměstnanců, a to o dva miliony korun, ze 7,5 milionu korun v letošním roce na 5,5 milionu korun v příštím roce. Podle uvedených částek schválí organizační výbor Sněmovny konkrétní plán zahraničních cest,“ dodal Plíšek.

Místo letošních 32 milionů korun na zahraniční cesty bude mít tedy Sněmovna v příštím roce jen 24 milionů korun. Z toho 18,3 milionu korun bude směrovat na cesty poslanců a zbytek na cesty úředníků.

Poslancům před víkendem skončila směna dřív. Zasekli se na Babišovi

Domácí

Plíšek však zdůraznil, že navržené částky mohou ještě doznat změn. „V rámci kanceláře Sněmovny šetříme náklady na zahraniční cesty už v letošním roce. Dochází k omezení individuálních cest zaměstnanců a také se reviduje počet účastníků cest v případě, kdy zaměstnanci doprovází poslance,“ upozornil vedoucí kanceláře Sněmovny.

Změnu podporuje i šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Je to nejen správné, ale naprosto nutné. Ostatně pokračujeme v nastoleném trendu úspor, které s mým předsednictvím dolní komoře započaly ve větší míře než pouze u zahraničních cest,“ dodala s tím, že šetřit se bude i na energiích a počtu úředníků.

Poslanci budou muset začít šetřit také na mobilních a internetových službách. Z pěti tisíc korun měsíčně se jim příspěvek krátí na tři tisíce korun. Limit se bude však počítat roční ve výši 36 tisíc korun. Jak Právo nedávno upozornilo, útrata jednotlivých poslanců se dosud radikálně lišila. Někdo utratil ročně tisícovky, někdo celý limit 60 tisíc korun.

Výdaje na cesty poslanců by v roce 2024 měly činit zhruba 18 300 000 korun

Oproti letošku se také v rozpočtu Sněmovny, který má Právo k dispozici, má utratit o 40 milionů korun méně na strojích a vybavení. Letos je v rozpočtu plánován výdaj přes 48 milionů korun.

Na Filipínách příspěvek na akci

Zahraniční cesty poslanců bývají pod drobnohledem médií každý rok. Schvaluje je organizační výbor Sněmovny. Poslanci se letos podívali například do USA, Norska, Švédska, Itálie, Finska nebo Japonska a na Filipíny. Týdenní návštěvu tam podnikl místopředseda organizačního výboru Jan Skopeček (ODS) a dalších šest poslanců hospodářského výboru v únoru.

„Omezili jsme cesty do vzdálenějších destinací, ale za touto cestou si stojím. Vládním speciálem s námi jeli i zástupci Hospodářské komory, účastnili se dvou byznys fór. Je potřeba, aby dalekých cest bylo jen pár, ale když už se uskutečnily, tak měly smysl,“ řekl k tomu Právu Skopeček.

Sněmovna podle dokumentu organizačního výboru zaplatila za dopravu, ubytování, stravné a tlumočení a poslanci dostali i příspěvek na společenskou akci ve výši 1500 amerických dolarů, což je při kurzu asi 23 korun za dolar přes 34 tisíc korun.

V plánu mají poslanci do konce tohoto roku ještě například Francii, Itálii, Srbsko, předseda zahraničního výboru Sněmovny Marek Ženíšek (TOP 09) cestuje na přelomu října a listopadu do Japonska kvůli své účasti na Mezinárodním ujgurském fóru konaném v Tokiu. „Cílem setkání je formulace konkrétních kroků k ukončení trvající genocidy Ujgurů a turkických muslimů,“ uvádí výbor.

Na rozdíl od Sněmovny se Senátu příští rok rozpočet krátit nemá. Letos hospodařil s více než 661 miliony korun, v příštím roce to má být podle návrhu rozpočtu přes 662 milionů korun.

CK Sněmovna? Rozpočet na cesty poslanců letos kvůli úsporám klesl na 24,5 milionu

Domácí

Výběr článků

Načítám