Hlavní obsah

Šerm, veslování, vzpírání. Příznivci sportu vzali olympijský festival útokem

První tisíce návštěvníků si o víkendu mohly na Olympijském festivalu u jezera Most vyzkoušet některý z více jak pěti desítek sportů, které mají v areálu stanoviště. Zájem byl veliký. Kromě dětí si svou zdatnost při zdolávání sportovních výzev dopřávali v hojném počtu také dospělí. Nedělní program narušil silný vítr, kvůli kterému se brány festivalu otevřely později.

Návštěvníci festivalu si mohou vyzkoušet na padesát sportůVideo: Karel Otcovský, Novinky

Článek

V sobotu proudily k areálu od rána zástupy lidí. Parkoviště praskala ve švech. Lidé ale nestáli u vstupu v dlouhých frontách, i přes krátkou bezpečnostní prohlídku tašek či baťohů probíhalo odbavování svižně. Na velkém prostranství se pak návštěvníci rozptýlili, každý si vyhlédl stanoviště sportu, který si chtěl vyzkoušet.

„Hned mě zlákal hod oštěpem. Vždy jsem si to chtěla zkusit, tak jsem se dočkala,“ řekla Novinkám asi čtyřicetiletá Jana Rumlová z nedalekého Ústí nad Labem, kterou zamrzela neúčast ambasadorky festivalu a olympijské šampionky Barbory Špotákové. „Myslela jsem si, že tady bude. Ale prý se sem ještě vrátí, tak možná přijedu ještě jednou,“ poznamenala.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Malí i dospělí návštěvníci festivalu si mohou v areálu vyzkoušet na padesát sportů.

Především děti nevěděly, kam dříve doslova skočit. Lákaly je atletické disciplíny, ale i možnost vyzkoušet si méně dosažitelné sporty, jakými jsou například šerm, lukostřelba, lakros, karate, teakwondo, baseball nebo vzpírání. Přímo na jezeře si mohli zájemci ověřit své schopnosti při veslování, kanoistice či jachtingu.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Někteří zkoušeli i vzpírání.

Děti neskrývají nadšení

„Strašně mě bavil šerm,“ řekla Novinkám třináctiletá Adéla z obce na Chomutovsku. Na dotaz, jestli se tomuto sportu nehodlá věnovat závodně, odvětila, že se o tom poradí s rodiči. „Podíváme se na internet; jestli bude poblíž nějaký oddíl, tak by to mohla zkusit. Určitě ji podpoříme,“ doplnil dceru tatínek Miroslav.

Nadšení neskrýval také desetiletý David z Mostu, který zhruba hodinu po poledni měl na kontě již devět vyzkoušených sportů. „Nejvíc mě asi bavilo lezení po stěně a parkur. To je fakt zábava,“ poznamenal a běžel na další stanoviště.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Šerm je na festivalu hodně oblíbený.

Řada lidí přijela o víkendu na festival jen tak ze zvědavosti, nasát atmosféru. „Jsme fandové sportu a olympismu jako takového. Tuhle akci jsme si proto nemohli nechat ujít a jsme nadmíru spokojení. Je to moc hezky připravené,“ kvitovali manželé Pokorní, kteří do Mostu přijeli z hlavního města.

Dokonalý servis pro návštěvníky

V neděli dočasně uzavřel areál silný vítr, jenž částečně pochroumal stánky u sportovišť, které slouží jako zázemí dobrovolníků. Po revizi a zklidnění větru byla ve 13 hodin všechna sportoviště opět otevřena. „Lidé, kteří chtěli areál navštívit dopoledne mohou vstupenku využít kterýkoli jiný den trvání festivalu,“ řekla Právu mluvčí Českého olympijského výboru Veronika Linková.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Malí i dospělí návštěvníci festivalu si mohou v areálu vyzkoušet na padesát sportů.

Olympijský festival potrvá u jezera Most po celou dobu pařížských her, tedy do 11. srpna. Návštěvníci mají možnost na dvou velkoplošných obrazovkách sledovat dění v Paříži a fandit českým sportovcům. Počítá se také s vítáním reprezentantů po jejich návratu.

Pro ty, kteří se chtějí ubytovat, je připravený olympijský kemp. Do festivalového areálu nesmí psi.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Lezení zkoušely hlavně děti.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Lukostřelba

Redakce Sport.cz po celou dobu letních olympijských her v Paříži 2024 přinášela veškeré informace, novinky, zpravodajství i online reportáže.

Most do Paříže. Olympijský festival otevřeli Špotáková, Emmons i Micka

Domácí

Výběr článků

Načítám