Hlavní obsah

Seniora v Blížejově strhával při bleskové povodni proud, život mu zachránil soused

Blížejov

Stačilo málo a Josefa Baxu z Blížejova na Domažlicku, kde ve čtvrtek udeřila blesková povodeň, strhl silný proud. Život mu zachránil jeho soused, jenž ho z vody vytáhl. Dramatické okamžiky zažili i manželé Knápkovi, kteří se schovali v patře svého domu. „Jinak bychom se utopili jako koťata,“ shodují se senioři.

Josef Baxa z Blížejova popisuje, jak ho při povodni zachránil soused. Voda mu zničila zahradu, garáž, kolnu i výběh pro slepice.Video: Klára Mrázová, Patrik Biskup, Novinky

Článek

Živel dorazil ve dvou vlnách. Voda se nekontrolovaně valila Blížejovem a brala vše, co jí přišlo do cesty. Nejhorší situace nastala ve spodní části obce poblíž železničního přejezdu. „Přetekly oba místní rybníky, tady bylo asi metr vody,“ odhadl Baxa.

Tlakem se otevřela vrata, která chtěl muž zavřít, aby mu neuplavaly veškeré věci. „To se mi nepovedlo. Křičeli na mě: ‚Pojď pryč, pojď pryč.‘ Šel jsem kousek, ale proud už byl moc silný,“ líčil. Zavolal proto na souseda Radka Šindeláře, který pohotově zareagoval. „Zachránil mi život,“ je přesvědčený Baxa.

Pro Šindeláře bylo naprosto automatické zasáhnout. „Bylo to tak tak, že jsem ho stihl vytáhnout. Proud byl opravdu silný, a to jsem sportovec,“ poznamenal. Sám měl přitom vodu na celé zahradě a také v domě. „Děti jsme odvezli k rodičům, aby byly v bezpečí. Nevěděli jsme, co přijde v noci. Někdo už by s tím měl něco dělat, vždyť je to potřetí za krátkou dobu,“ zdůraznil.

Domy vyplavuje voda z polí, kde je zasazena kukuřice. Ta urychluje půdní erozi a voda po takovém poli rychle stéká, místo aby se vsakovala.

FOTO: Blížejov zůstal kvůli povodním odříznutý od okolního světa

Domácí

Povodeň se Blížejovem prohnala už 21. května, podruhé začátkem června a ve čtvrtek znovu. Podle Baxy byla tentokrát nejintenzivnější. „Jsem rodák, je mi přes sedmdesát a něco takového nepamatuji,“ podotkl. Bahno mu zničilo celou zahradu, výběh pro slepice, garáž i kolnu. Spoušť bude likvidovat zřejmě týdny. „Naštěstí se nám voda nedostala dovnitř, chyběly centimetry. Ale Knápkovi jsou na tom daleko hůř,“ zalitoval muž.

Utopili bychom se jako koťata

Senioři bydlí jen pár desítek metrů od něj. „Ještěže máme hořejšek a měli jsme kam utéct. Jinak bychom se utopili jako koťata,“ uvedli manželé. Anně je 73 let, podstoupila operaci srdce. Její o sedm let starší manžel Jiří má problémy se zády, takže se hůř pohybuje. „Jsme nemocní. Moc jsme toho nemohli udělat, i když jsme se snažili zabarikádovat vchod pytli. Ale voda už se tlačila, kudy mohla. Dokonce tekla i záchodem, neskutečné,“ divila se Anna a slzy držela na krajíčku.

Manželé Knápkovi z Blížejova ukazují svůj dům, který zasáhla blesková povodeň Video: Klára Mrázová, Novinky

Přízemí bylo kompletně vytopené. Podle Knápkových se dovnitř dostal možná až metr vody. „Všechno je zničené. Věci plavaly, všude byla voda a teď zůstalo bahno. Nejde nám elektřina. A to jsme se ještě nebyli podívat v garáži. Auto bude asi na odpis, přitom je to náš jediný dopravní prostředek,“ vyprávěl Jiří.

Používat teď nemohou ani studnu. Velké nánosy bláta jsou po celé zahradě a přístupové cestě, takže ráno nemohli senioři ani vyjít z domu. „Přijede nám pomoct vnuk z Plzně. Jinak nevím, jak bychom to zvládli,“ kroutil hlavou. Mezitím dorazili místní dobrovolní hasiči a začali nánosy odstraňovat.

Jejich velitel Antonín Beisbier vyčíslil, že povodeň zasáhla zhruba 30 domů. „Ještě to asi nebude konečné číslo, lidé se na nás pořád obracejí,“ upozornil. Potvrdil, že největší škody mají lidé bydlící u železničního přejezdu. „Voda se tady zastavila, neměla kudy odtékat, a tak vznikla obrovská laguna,“ popsal.

Knápkovi i jejich sousedi se obávají, aby se situace neopakovala. „Vždyť to může přijít kdykoliv znovu. Ještě jsme ani nestačili od minula vybílit. Vysoušečky běžely ve dne v noci. Pokud to zas přijde, už tady nechci být,“ řekla Anna.

Živel zasáhl i domov pro seniory a školu. Její ředitelka Dagmar Hanzalová toho moc na pátek nenaspala. S kolegyněmi totiž uklízela následky pohromy. „Voda se naštěstí dostala jenom do suterénu, dvora a na hřiště. Ale na chvíli jsme tady byli úplně odříznutí. Děti plakaly a museli jsme je evakuovat,“ líčila Hanzalová.

Právě v pátek se coby ředitelka s žáky loučila. „Odcházím do penze. Ale takový závěr jsem si tedy nepředstavovala. Díkybohu jsme to zvládli, takže jsme mohli rozdat vysvědčení,“ oddechla si.

„Je to pohroma.“ Obec na Domažlicku opět spláchla blesková povodeň, voda přišla ve dvou vlnách

Domácí

Výběr článků

Načítám