Hlavní obsah

Senátoři umetli cestu pro sloučení zdravotních pojišťoven

Slučování zdravotních pojišťoven bude snazší. Zjednodušení pravidel prosadili senátoři a přidali ještě několik drobností, kterými otevírají dveře pro snazší fúzi Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) s jinou pojišťovnou. Novela teď čeká na finální schválení Sněmovnou.

Foto: Mapy.cz

Pražská pobočka Vojenské zdravotní pojišťovny

Článek

„Novelu jsme do zákona dávali proto, aby bylo snadnější slučovat zdravotní pojišťovny. Není to na míru Vojenské zdravotní pojišťovně,“ řekl redakci předseda senátního zdravotního výboru Roman Kraus (ODS), který patří k předkladatelům pozměňovacího návrhu.

Senátoři ho přimkli k balíku několika souběžně novelizovaných zákonů. Mezi nimi i zákon o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách a zákon o pojistném na veřejném zdravotním pojištění.

Jednoduší slučování pojišťoven už dříve podpořil i resort zdravotnictví. Dnes musí pojišťovna aspoň půl roku mít problémy s placením závazků, aby mohla o fúzi požádat.

O spojení „vojáků“ se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra se spekuluje roky. V posledních letech ještě intenzivněji, kvůli tenčícím se rezervám VoZP a rostoucím výdajům za péči. Není to ale problém jen vojáků.

Milostivé léto nebude už tak milostivé. Na úlevu od dluhů u zdravotních pojišťověn dosáhne méně lidí

Domácí

Obě zmíněné pojišťovny tvrdí, že jakákoliv fúze není na pořadu dne. Senátoři ale učesali znění zákona tak, aby to „v případě potřeby“ šlo hladce.

Vypustil se například název Vojenské zdravotní pojišťovny, jako té, která má ze zákona povinnost vojáky pojistit, a nahradila ho obecnější formulace, která nestanovuje konkrétní pojišťovnu.

„Vojáci z povolání a studenti vojenských škol jsou jediná skupina občanů, kteří jsou povinně pojištění u VoZP. Kdyby se stalo, že by se s někým slučovala, tak povinnost musí přejít na jinou zdravotní pojišťovnu,“ zdůvodnil přeformulování senátor Kraus.

Mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jana Schillerová dodala, že „v současnosti nemá bližší informace o navrhované fúzi naší pojišťovny s VOZP.“

Úskalím je i to, že vojáci podléhají zvláštnímu režimu a informace o mnohých jsou tajné.

Příprava na horší časy

„V žádném případě to není tak, že by VoZP byla před krachem nebo že by nedostávala svým závazkům a byla nucena hledat zachránce mezi ostatními pojišťovnami,“ ujistil Novinky generální ředitel pojišťovny Josef Diessl.

Vojáci mají aktuálně na účtech 1,6 miliardy korun, podobně je na tom Revírní bratrská pojišťovna, ještě méně má Zaměstnanecká pojišťovna Škoda. Vláda si letos odsouhlasila, že příští rok se už pojišťovny do mínusu dostat nesmějí, čemuž se uzpůsobí i růst úhrad za péči.

Diessl věří, že se díky tomu jejich ekonomická situace stabilizuje a případné sloučení nebudou muset řešit. „Jak jsem již v minulosti několikrát uvedl, sloučení zdravotních pojišťoven je nesmírně složitý a zdlouhavý proces, který by vyšel řádově na stamiliony korun a který zejména neřeší podstatu: kumulovaný vnitřní dluh. Ten fúzí pojišťoven nikam nezmizí,“ namítl.

Výhodná bude pro vojenskou pojišťovnu, která spadá pod ministerstvo obrany, i změna narychlo prosazená v Senátu.

Do společného balíku, kam přispívají povinně všechny pojišťovny a peníze se pak podle potřeby dál přerozdělují, by nemusely jít platby za pojistné na vojáky z povolání a studenty vojenských škol.

„Je to pro to, aby tato relativně malá skupina pojištěnců měla do budoucna jistotu, že veškeré náklady na jejich péči budou hrazeny,“ hájí krok senátor.

„Vzhledem k mezinárodní situaci by bylo špatné, kdyby tady nastala nějaká nejistota kvůli nárokům na větší léčbu vojáků, kteří by se případně účastnili nějakého konfliktu. Jsou to všechno preventivní kroky,“ doplnil Kraus.

Řehka: Musíme se připravit i na scénáře velké války. To není strašení

Zbytečná válka
Související témata:

Výběr článků

Načítám