Hlavní obsah

Senátor za ODS už léta ignoruje majetkové přiznání. Vždy zaplatí pokutu a jede dál

Senátor za ODS Raduan Nwelati letos již podvanácté porušil zákon a nepodal do konce června své majetkové přiznání tak jako ostatní politici. Zda tomu bude i nadále, prý „prověří“. Nwelati na podzim obhajuje svůj senátorský post.

Foto: Robert Zlatohlávek, ČTK

Raduan Nwelati (ODS)

Článek

Neodevzdávání majetkového přiznání někdejšího mladoboleslavského primátora a v posledních šesti letech senátora Raduana Nwelatiho je letním evergreenem. On sám každoročně tvrdí, že mu tento postup poradil právník.

Nwelati totiž tvrdí, že po otci zdědil v Sýrii majetek, který do svého majetkového přiznání v Česku nedokáže popsat. A jeho interpretace zákona o střetu zájmů zní, že je lepší neuvést nic, tedy ani doložitelné majetky jinde než v Sýrii, než podat majetkové přiznání neúplné. A argumentuje tím, že by si svou dobrou vůlí jen uškodil.

„Podání neúplného a značně zkresleného majetkového přiznání by bylo trestným činem,“ říká. „Riziku toho, že se někdo bude pokoušet mi záměr klamání dokázat, se vystavovat nebudu,“ dodává.

Veřejný funkcionář se dopustí přestupku tím, že v oznámení uvede zjevně nepřesné, neúplné nebo nepravdivé údaje
Zákon o střetu zájmů

Nechystá se ani pokusit se v roli zákonodárce upravit zákon tak, aby mohl beze strachu své majetkové přiznání po dvanácti letech podat. „To nemůžete myslet vážně. Myslíte si, že bych měl řešit svůj osobní problém tím, že navrhnu změnu zákona? Nikdy bych se k tomu nesnížil,“ uvedl.

Pro Novinky pak upřesnil, že občané si mohou jeho majetek zkontrolovat v katastru nemovitostí, další informace jsou prý v registru vozidel. „Možná ještě hypotéka ve výši 10 milionů, to asi dohledatelné není,“ uvedl. Další informace pak uvedl v letech 2018 nebo 2020 na svých sociálních sítích. Do registru vozidel nicméně běžný občan nenahlédne.

Za neúplné majetkové přiznání jen pokuta

Zákon o střetů zájmů tak, jak jej interpretuje Nwelati, ale nikdo jiný nevykládá. Podle ministerstva spravedlnosti žádné vyšší sankce za dodání nekompletního majetkového přiznání nejsou. „Porušení oznamovací povinnosti v tomto směru není trestným činem,“ uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Za zkreslení majetkového přiznání je sankce stejná jako za jeho nepodání, tedy až do 50 tisíc korun. O žádné úmyslnosti či neúmyslnosti se vůbec nehovoří. Stejné informace se lze také dočíst na webu vlády v sekci Služby veřejné správy.

Ústavní soud posvětil postup ministerstva u majetkových přiznání politiků

Domácí

Expert TI: Účelová argumentace

A totéž si myslí i odborníci z Transparency International (TI). „Pokud je v situaci, kdy by on sám nedokázal přesně popsat svůj majetek, který by měl přiznat, tak je vyloučené, že by mohl být potrestán. A jestli má stanovisko, že by za to měl být trestán přísněji než za to, že nepodá přiznání vůbec, tak to je podle mne účelová argumentace,“ říká vedoucí právník TI Jan Dupák.

Podle něj ten, kdo se setkal s přestupkovým právem, musí vědět, že se musí zohlednit otázka zavinění. „Pokud nepřiznám majetek, o kterém nevím, jak ho nadefinovat, tak za to nemůžu nést odpovědnost,“ dodává. Nwelatiho argumentace je podle něj absurdní.

„Případ Nwelati“ je již samostatnou položkou, kterou řeší odborníci na zákon o střetu zájmů, když projednávají jeho případné změny. Zatím se ale pracovní skupina Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí, která se zákonu o střetu zájmů věnuje, kloní k tomu nepodání celé žádosti více netrestat.

Letité nedodávání majetkových přiznání pak Nwelatimu toleruje jeho domovská ODS. Někteří o jeho potížích slyší poprvé, jiní to akceptují s tím, že se jednoduše nedá nic dělat, když majetky v Sýrii nedokáže popsat.

„Je v našem zájmu, abychom se řídili platnou legislativou. Pan senátor se s konkrétními důvody vyjádřil a věc je v současné době v řešení kompetentních orgánů,“ uvedl jen mluvčí ODS Jakub Skyva.

Z oslovených čelných občanských demokratů reagovala nakonec jen jediná – místopředsedkyně Eva Decroix. I ona říká, že nechce moralizovat. „Je svéprávný, vysvětluje důvody, proč to dělá,“ reagovala na dotaz Novinek. „Dokáži si představit, že by pan senátor mohl a měl podat alespoň majetkové přiznání svého majetku v Čechách,“ dodala.

Mediální lynč, manipulace, ale dobrá zkušenost, řekl při rezignaci Arenberger

Domácí

Výběr článků

Načítám