Hlavní obsah

Senát schválil vyšší podporu pěstounské péče

Organizace pomáhající pěstounům by se měly dočkat vyšší podpory. Senát ve středu schválil novelu, která navyšuje příspěvky pro tzv. doprovázející organizace a zároveň zjednodušuje proces posuzování zájemců o pěstounskou péči. Normu nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

V případě podpory dlouhodobých pěstounů vzroste částka podle novely z nynějších 59 400 korun na rok na 66 000 korun, v případě přechodných pěstounů na 72 000 korun. O 18 000 Kč navíc bude činit příspěvek v případě, že dlouhodobý nebo přechodný pěstoun pečuje o tři a více dětí nebo alespoň o jedno dítě s těžším zdravotním postižením.

Novela souvisí s blížícím se koncem kojeneckých ústavů, o němž v létě 2021 rozhodli poslanci. Od ledna příštího roku by tak v ústavech neměly končit děti mladší tří let. Většinu ze třiadvaceti ústavů čeká v důsledku změny transformace na dětská centra.

Podle novely by nejmenší děti v klokáncích, případně azylových domech měly být nejvýše dva měsíce. Výjimku budou mít sourozenci, jejichž umisťování do pěstounské péče může být obtížnější.

Norma počítá rovněž s tím, že počínaje rokem 2028 by v ústavní péči neměly končit žádné děti předškolního věku.

Česko se potýká s nedostatkem pěstounů. Jak se jím můžete stát?

Dítě a rodina

Související články

Výběr článků

Načítám