Hlavní obsah

Handicapovaní dostanou více peněz, schválil Senát

Příspěvek na péči se od července ve druhém až čtvrtém stupni zvýší o deset až čtyřicet procent, přičemž nejvíce vzroste u nejhůře handicapovaných. Naopak u příjemců s nejnižším postižením zůstane na současné výši. Rozhodli o tom senátoři, když včera schválili novelu zákona o sociálních službách.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Jednání Senátu

Článek

Ve druhém stupni tak budou příjemci dávky dostávat 4900 korun namísto současných 4400 Kč. Ve třetím stupni vzroste ze 12 800 na 14 800 a ve čtvrtém z 19 200 na 23 000 korun. Nejvíce handicapovaní ve čtvrtém stupni, tedy s úplnou závislostí, o něž se starají jejich blízcí nebo někdo jiný doma, budou dostávat 27 tisíc korun.

U dětí bude ve druhém a třetím stupni částka ještě větší. Dostávají totiž vyšší příspěvek než dospělí lidé.

Naopak v prvním stupni u dospělých podpora zůstane na současných 880 korunách, u dětí na 3300 Kč. To kritizuje nejenom opozice, ale i někteří zástupci handicapovaných. Částka zvláště u dospělých je podle nich ostudně nízká a dlouho se neměnila.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se ale koalice rozhodla podpořit ty nejvíce postižené, když musela zvažovat například omezení dané státním rozpočtem. Tito lidé podle něj potřebují nakoupit nejvíce služeb, jež jim ulehčují život. „V případě prvního stupně závislosti je čerpání těchto služeb minimální. Je to spíše typ klientů, kteří čerpají péči z rodinných vazeb,“ řekl.

Novela zákonem také definuje nadregionální sociální služby. To kritizují například organizace tlumočníků do znakového jazyka, které se obávají o prostředky na činnost.

Senát posvětil snazší uplatnění pro zubaře z mimounijních zemí

Domácí

Výběr článků

Načítám