Hlavní obsah

„Sem mohou děti přijít umírat.“ V Brně otevřeli první dětský hospic

Brno

Před patnácti lety umírala na dětské jednotce intenzivní péče malá Julie. Její rodina si tehdy řekla, že musí udělat vše proto, aby rodiče v podobné situaci mohli své děti vyprovodit na poslední cestu v důstojném prostředí. A tento týden se jejich sen zhmotnil do podoby prvního dětského hospice v Česku - Domu pro Julii.

Dům pro JuliiVideo: Petr Kozelka, Novinky

Článek

V klidné části Brna, obklopena stromy, vyrostla moderní, vzdušná budova s obrovským atriem. Právě sem mohou zamířit rodiny, jejichž dítě umírá. Najdou zde kompletní pomoc dětské paliativní péče, která je v tuzemsku stále v plenkách.

Jde o komplexní zdravotní, sociální, terapeutickou, psychoterapeutickou a duchovní pomoc pro pacienta i jeho blízké.

Jako mámu mě těší, že odkaz mé dcery žije dál.
Petra Trnková, matka Julie

U zrodu celé myšlenky stála Petra Trnková, matka malé Julie. „Mísí se ve mně dojetí a tak trochu smutek. Pocit, který převládá, je ale pocit naděje, že rodiče, kteří budou ve stejné situaci jako my, kdy Julinka odcházela, nebudou muset zažívat to, co my,“ řekla dojatá Trnková.

„Budou si tady moci užít pocitu klidu a mohou se soustředit na to strašné, co je čeká. I špatné konce se dají přetavit do dobrých úmyslů. Jako mámu mě těší, že odkaz mé dcery žije dál,“ doplnila Trnková.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Dům pro Julii nabídne zázemí umírajícím dětem i jejich rodinám.

Lidé vybrali na nemocného Vilíka 20 milionů. Ročního chlapce čeká léčba v Austrálii

Lifestyle

Práce ale ještě nejsou hotové. „Aktuálně vytrvale vybavujeme vnitřní prostory, které mají plochu zhruba 3000 m². Je to mnoho nábytku, speciální techniky a dalšího vybavení k zahájení provozu. V srpnu spustíme pobytové odlehčovací služby ve čtyřech pokojích, následně budeme kapacitu zvyšovat,“ podotkla ředitelka Domu pro Julii Radka Vernerová.

„Připravujeme ambulanci paliativní medicíny a unikátní hospicové pobyty pro možnost prožití závěrečné fáze onemocnění dítěte,“ nastínila Vernerová.

Pomoc je potřeba i roky

Dům pro Julii by nevznikl bez pomoci brněnského magistrátu. Ten nejprve přislíbil pozemek, nakonec se stal investorem celé stavby. „Pro mě jako matku je nepředstavitelné, že bych musela služby tohoto domu využít. Jednou z těžkostí, s níž se Dům pro Julii musí vypořádávat, je i legislativně složitý vztah sociálně-zdravotní spolupráce. Snad bude přínosem také aktuálně projednávaný zákon o sociálně-zdravotním pomezí a lépe propojí tato odvětví,“ konstatovala brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Nevyléčitelně nemocným dětem a mládeži se paliativní péče věnuje již od samotného stanovení diagnózy, čímž se výrazně liší od paliativy dospělých. Její potřeba se tak nepočítá na dny či měsíce, ale na roky. Právě nezisková organizace Dům pro Julii je jednou z prvních v tuzemsku, která tuto péči pojímá v nejširším slova smyslu.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Dům pro Julii nabídne zázemí umírajícím dětem i jejich rodinám.

Náklady na výstavbu domu byly přes 184 milionů korun, přitom 86 milionů pokryla evropská dotace. Zbývající částku zaplatilo Brno ze svého rozpočtu.

„Vize se stala realitou. A to díky úspěšné spolupráci s městem Brnem i dalšími podporovateli. Bez dárců totiž nemůžeme pomáhat. Česká legislativa aktuálně nezná dětský hospic, a proto zdravotní péči dětem v našem zařízení musíme hradit především z finančních darů veřejnosti,“ dodala ředitelka Vernerová.

Při slavnostním otevření se prostory domu rozezněly tóny známé písně Hallelujah kanadského hudebníka Leonarda Cohena, kterou zahrála Sophie Trnková, sestra zemřelé Julie.

Výběr článků

Načítám