Hlavní obsah

Šéfa státní obory Březka kvůli brutálnímu týrání zvířat vyhodili

Na videu bodal šéf státní obory Březka Libor Beníček klackem do odchycených koček. Následně je popravil výstřelem, neušetřil ani tchoře tmavého. Video zveřejněné Novinkami uplynulý čtvrtek stálo Beníčka místo. Pracovní poměr s ním v pondělí rozvázal jeho nadřízený Vít Šrámek, ředitel Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti (VÚLHM). Dělník Václav Žáček, jenž se měl na mučení také podílet, nicméně zaměstnancem ústavu zůstává.

Policie a veterináři řeší brutální týrání zvířatVideo: Jiří Forman, Radim Vaculík, Novinky, Aktu.cz

Článek

Minulý týden ještě ředitel uváděl, že Beníčka na pozici vedoucího obory zatím ponechá.

„Protože nemáme v tuto chvíli žádnou možnost náhrady. Pochopitelně to, co jsme v tuto chvíli zastavili, bylo střílení zvířat ve sklopcích (klecových pastích),“ řekl Šrámek.

V pondělí už uvedl: „Po zabezpečení chodu obory a dořešení právních náležitostí byl ke dnešnímu dni s panem Beníčkem rozvázán pracovní poměr, bylo to dohodou.“

Drastická videa ukázala, že Beníček bodá do zvířat, která jsou uvězněná v kleci a nemají kam utéct. „U pana Beníčka je nepochybné píchání, šťouchání klackem do zadržených zvířat. To jednoznačně dokážeme vyhodnotit jako týrání,“ uvedl ředitel Šrámek.

„Nikdy jsem nerozporoval, aby bylo potrestáno jednání, které je na videu zachyceno,“ řekl nyní Šrámek. Dodal, že musel zajistit chod obory, kde je kromě jiného 200 kusů dančí zvěře.

Záběry týrání zvířat rozčílily ministra Výborného: Takový člověk nemůže řídit oboru

Domácí

V úterý se má Šrámek potkat s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL), resort je totiž zřizovatelem výzkumného ústavu. „V ministrově pravomoci je mé odvolání, výsledky jednání předjímat nemůžu,“ řekl k tomu Šrámek.

Výborný Novinkám řekl, že Beníčkův konec ve funkci přivítal. „Že s dotyčným oborníkem byl ukončen pracovní poměr, to považuji za správný krok. Vše ostatní si řekneme s panem ředitelem výzkumného ústavu v úterý,“ řekl Výborný. Obora, která spadá pod ústav zřizovaný ministerstvem, by podle Výborného měla fungovat vzorově, děl se pravý opak.

O Beníčkovi ministr řekl, že od začátku jeho jednání označoval za nepřijatelné, včetně nejrůznějších výmluv. Beníček na videu například tvrdil, že ve skutečnosti se kočkám snažil pomoci, aby se z klece dostaly. Klec přitom byla uzavřená.

Děsivé záběry. Šéf státní obory Březka brutálně týrá a zabíjí zvířata

Domácí

Policisté už případ prověřují pro možné spáchání zločinu týrání zvířat, za něj hrozí v případě obvinění možným pachatelům až šest let vězení. Například ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád už minulý týden Novinkám potvrdil společné aktivity s policií.

„Obdrželi jsme toto video, a když jsem se na to díval, tak už podle prvního pohledu je jasné, že muselo dojít k porušování zákona, a to jak veterinárního, tak zákona na ochranu zvířat proti týrání,“ uvedl Semerád.

Na týrání se měl vedle Beníčka podílet i jeho podřízený, dělník Václav Žáček. Ten však zaměstnancem Výzkumného ústavu pro tuto chvíli zůstává. Vedení ústavu s ním o věci mluvilo. „O odlovu do sklopců věděl, k ostatnímu se nechtěl vyjadřovat,“ řekl šéf ústavu Šrámek. Postava na videu je podle něj zády a není u ní zachyceno bodání do zvířat.

„Tam je vidět odstřel zvířete ve sklopci. Abych mohl dát okamžitou výpověď, musím mít v ruce hodnověrné důkazy o porušení zákona. Ty se obávám, že u pana Žáčka v tuto chvíli nemám. Ve chvíli, kdy si vezme průměrného právníka, celé se to obrátí vůči ústavu,“ obává se Šrámek.

Za práva zvířat. Aktivisté v Praze se svlékli do spodního prádla

Domácí

Výběr článků

Načítám