Hlavní obsah

Šéf ÚVN chce nové traumacentrum. Zvažuje i přemístění hlavního vchodu

Jedním z hlavních cílů nového ředitele Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze Václava Masopusta je vybudovat nové špičkové traumacentrum, které by umožnilo rozšířit péči o pacienty. Areál nemocnice by ale mohl doznat i větších změn. S Prahou 6 její vedení diskutuje o přemístění hlavního vchodu. Masopust to řekl v rozhovoru pro Novinky.

Foto: Michaela Říhová/ČTK, Profimedia.cz

Nový ředitel Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze Václav Masopust

Článek

„Chtěli bychom vybudovat nové traumacentrum, které by lépe odpovídalo současné situaci a potřebám Armády ČR,“ popsal Novinkám plukovník Masopust, jenž do funkce ředitele nastoupil na začátku července, jednu z věcí, kterou by po sobě chtěl v ÚVN v budoucnu zanechat. To souvisí i s jeho plány na větší provázání nemocnice s armádou, protože se stará vedle civilních pacientů také speciálně o vojáky a veterány, a například také s rozvojem takzvané bojové medicíny.

Ačkoliv nemocnice už traumacentrum má, podle nového šéfa kapacita nestačí. „Jako vojenská nemocnice bychom měli mít vybudované rezervy. Naše traumacentrum je stoprocentně vytížené. Navíc každé traumacentrum má mít zastoupené všechny obory, a obzvláště vojenská nemocnice by měla mít těch oborů dokonce i víc, abychom byli připraveni na nějaký specifický typ události či nějaký velký průšvih. Do budoucnosti tedy chceme otevírat další obory,“ zdůvodnil Masopust záměr v rozhovoru, který v plném znění vyjde v druhé polovině týdne.

Vedle ÚVN jsou v Praze ještě tři traumacentra, ve fakultních nemocnicích Motol, Bulovka a Královské Vinohrady.

Novým ředitelem Vojenské nemocnice bude Masopust

Domácí

Zda by nové centrum mělo vzniknout v některé ze stávajících budov v areálu zdravotnického zařízení, nebo v samostatném novém pavilonu, zatím prý není jasné. Dle Masopusta to bude otázka diskuse i se zřizovatelem nemocnice, ministerstvem obrany. Ideálně by vybudování centra mělo být prý otázkou několika let, maximálně deseti.

Otočení hlavního vchodu?

Kromě toho se podle Masopusta momentálně diskutuje se zástupci Prahy 6 i nad vizí, že by se „otočil“ areál a hlavní vjezd by se přemístil pravděpodobně do Stamicovy ulice, kde je poliklinika. A právě někde u tohoto „nového“ vjezdu by mohlo případně stát i moderní traumacentrum.

„Společná vize s Prahou 6 je, že bychom otáčeli vstup do nemocnice, což by bylo výhodné třeba i pro vojenské účely, protože budeme blíž uzlu, jako je třeba Veleslavín. A řeší se, jestli vybudovat jenom bránu, nebo opravdu postavit nové moderní traumacentrum včetně toho, že bychom přistavěli další heliport, jenž by splňoval všechny požadavky na modernizovanou techniku,“ přiblížil úvahy ředitel vojenské nemocnice, která patří k jedněm z nejlepších v zemi. Léčil se v ní například exprezident Miloš Zeman, dochází sem i nynější hlava státu a vrchní velitel ozbrojených sil Petr Pavel.

Navýšení kapacit traumacentra by ulevilo i stárnoucímu chirurgickému pavilonu, jehož sály bude výhledově nutné zrekonstruovat.

„V okamžiku, kdy ho budeme přestavovat, máme dvě možnosti. Buď omezit operační výkony, což v žádném případě nechceme, protože ten pavilon je už teď vytížený a prodloužily by se tím čekací doby na zákroky. Nebo část plánované péče přesunout na přechodnou dobu do toho traumacentra, kde si stejně vybudujeme nové sály,“ předestřel Masopust, jemuž je jako neurochirurgovi prostředí ÚVN dobře známé, jelikož zde více než dvě dekády působí.

Finanční náklady na úpravy, vybudování centra a na vybavení Masopust odhaduje na vyšší stovky milionů.

Samostatnou kapitolou a zjevným problémem je pak opětovné zprovoznění před dvěma lety vyhořelého pavilonu A, s jehož renovací se doposud nezačalo. I to by rád Masopust změnil do konce roku, kdy by chtěl dořešit věci s pojišťovnou, zajistit financování a začít připravovat soutěž.

Na vyšetření CT lidé čekají i několik měsíců

Domácí

Související články

Ředitel ÚVN Zavoral končí

Ředitel Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) Miroslav Zavoral rezignoval. Ve funkci bude do konce června. Na nového ředitele vypíše ministerstvo obrany výběrové...

Výběr článků

Načítám