Hlavní obsah

Šéf hasičů Vlček zkritizoval Krnov za pozdní evakuaci. Starosta se brání

Krnov

Šéf hasičů Vladimír Vlček po nedělním jednání ústředního krizového štábu prohlásil, že evakuace Krnova byla opožděná, navíc byli lidé přemístěni na nevhodná místa, která byla poté zaplavena. Starosta Krnova Tomáš Hradil (Krnovští patrioti) se proti těmto výrokům ostře vymezil, už v sobotu dopoledne podle něj probíhala dobrovolná evakuace, odpoledne pak přistoupili k nařízené evakuaci. Podle Hradila není pravda, že by došlo k zaplavení evakuačních center.

Rozhovory z KrnovaVideo: Novinky

Článek

„Co se týče evakuačních center v Krnově, musíme si otevřeně říct, že nebyla úplně ideálně zvolena. Některá z těch evakuačních center byla zatopena, je to záležitost, která jde primárně za krizovým štábem Krnova, to je třeba otevřeně říct,“ řekl v neděli večer Vlček.

V kritice pak velitel hasičů pokračoval: „Druhá záležitost, která se velmi negativně projevila, alespoň z našeho pohledu, je ta, že evakuace v Krnově byla poněkud zpožděná, ale ne vinou Integrovaného záchranného systému, ale vinou krizových orgánů, které působí v tomto městě.“

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček

Proti těmto slovům se starosta Krnova ohradil, předpověď prý neukazovala na tak dramatickou situaci. „Upřímně výrok pana generála Vlčka považuji za na naprosto skandální, z kanceláře z Prahy hodnotit situaci, která eskalovala,“ řekl Novinkám.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Zaplavený Krnov v neděli

FOTO: Centrum Krnova se proměnilo v spoušť

Domácí

„Od povodí Odry jsme měli předpověď, že bude na Opavici dvacetiletá až padesátiletá voda, na Opavě dvacetiletá voda. Situace byla taková, že jsme tu měli více než stoletou vodu a zaplavené celé město,“ popsal Hradil s tím, že pod vodou skončilo osmdesát procent města. Podle něj začala evakuace včas.

„Chci upozornit na to, že jsme evakuaci zahájili mnohem dříve, než je nám vyčítáno. Občany jsme varovali velmi brzy, ať se evakuují, zahájili jsme dobrovolnou evakuaci. Až odpoledne jsem nařídil evakuaci, ale to byl až třetí krok,“ pokračoval starosta.

Odmítl i to, že by byla evakuační centra zvolena nevhodně. „Není pravda, že by došlo k jejich zaplavení. Jsou to základní školy a byli jsme připraveni na variantu, že pokud by došlo k zaplavení tělocvičen, což nenastalo, evakuovaní lidé se přesunou do tříd, které jsou v patře,“ popsal Hradil. Díky blízkosti škol k radnici podle něj mohli s výjimkou několika hodin školy neustále zásobovat. „Řešit z Prahy, co jsme mohli udělat lépe a zda měla být evakuační místa jinde, to je absolutní úlet,“ dodal starosta.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Odklízení škod v Krnově

Morava stagnuje, stoupají řeky v jižních Čechách

Domácí

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám