Hlavní obsah

Šéf Cermatu se chystá rezignovat

Aktualizováno

Šéf Cermatu Miroslav Krejčí se chystá rezignovat na svou funkci. Informoval o tom Deník N s odkazem na dva zdroje. Sám Krejčí informaci nepotvrdil a ani podle mluvčí ministerstva školství Terezy Fojtové není o jeho osudu rozhodnuto. Cermat zajišťuje jednotné přijímací zkoušky na střední školy a státní maturity.

Foto: Petr Hloušek, Novinky

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí

Článek

„Nebudu vám to dnes nijak komentovat a vše důležité se dovíte zítra,“ řekl ve středu Novinkám Krejčí.

Podle informací Deníku N panují v Cermatu neshody a část zaměstnanců hrozí výpověďmi. Vadí jim právě „manažerské fungování“ Krejčího. Zjitřenou atmosféru nyní řeší ministerstvo školství.

Podle Fojtové však ještě není nic rozhodnuto. „Zítra k tomu pokračuje další jednání a pro velký zájem médií jsme se rozhodli svolat tiskový brífink, na kterém oznámíme, k jakým závěrům jsme dospěli,“ řekla Novinkám Fojtová.

V Cermatu se zhádali. Musí zasáhnout ministerstvo

Domácí

Nespokojení zaměstnanci Cermatu se obrátili na ministerstvo školství už minulý týden. V úterý se situací zabýval ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který pověřil ředitele sekce vzdělávání a mládeže Jana Mareše, aby se se zaměstnanci setkal. Podle Fojtové nejsou jednání u konce.

„Pan Mareš už se se zaměstnanci setkal. Pracujeme na tom, předal informace na další schůzce a další jednání budou pokračovat zítra. Opravdu nemůžu říct, jestli je jisté, že pan ředitel Krejčí skončí ve funkci. Je tady spousta variant nějakých řešení,“ uvedla.

S partou Slováků

Krejčí je odborník na kybernetickou bezpečnost, do funkce nastoupil 12. září 2022. Jeho hlavním úkolem se posléze stala příprava digitalizace státních přijímaček na střední školy, které letos na jaře úspěšně proběhly.

Přitom jeho situace nebyla jednoduchá. Loni vypsal výběrové řízení, které mělo rozhodnout o firmě, která elektronické přijímačky nachystá. Jenže jedna z firem podala proti rozhodnutí odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Bylo jisté, že protahování řízení by znamenalo, že by se přijímačky v elektronické verzi nepodařilo připravit. Přitom u veřejnosti po nich byla velká poptávka. Krejčí tedy výběrové řízení zrušil a zhostil se úkolu sám s několika externími spolupracovníky ze Slovenska.

Šéf Cermatu: Ještě čekáme kybernetický útok, ale už žádný punk

Věda a školy

Díky digitalizaci mohou uchazeči podávat namísto dvou tři přihlášky na střední školy. Určují si pořadník škol od nejvyšší priority po nejnižší a během pár týdnů se dozvědí, na kterou školu byli přijati. Systém žáky rozřazuje podle jejich preferencí, na kterou školu by chtěli nejraději.

Podle informací Novinek od zdroje z ministerstva školství, který je se situací v Cermatu dobře obeznámen, by ani napětí v úřadu nemělo řádný průběh přijímaček ohrozit.

Podávání přihlášek na střední školy bude v tomto školním roce stejné jako v minulém. Uchazeči budou moci i letos podávat přihlášky elektronicky přes systém DiPSy, papírově s podporou elektronického systému nebo čistě papírovou formou. Termín pro podávání přihlášek se v příštím roce měnit nebude a zůstává do 20. února.

Šprtání testů? Cermat u přijímaček posílí logické úlohy

Věda a školy

Výběr článků

Načítám