Hlavní obsah

Šedesát tun písku a dvě zničená čerpadla. Jak hasiči zachránili Jimramov a konečně mohli jít spát

Jimramov

Tři dny a tři noci bojovali hasiči v Jimramově na Žďársku s vodním živlem. Lidé v městysu na soutoku Svratky a Fryšávky, které vystoupaly během víkendu až na třetí povodňový stupeň, si v pondělí mohli oddechnout. Hlavně díky nasazení hasičů tady nebyly škody takové jako v roce 1997.

V Jimramově pomáhalo v boji s vodou 19 hasičských sborůVideo: Jiří Bárta, Novinky

Článek

„Voda opadla, máme v podstatě vyhráno,“ hlásil v pondělí před polednem starosta, velitel místních dobrovolných hasičů Jiří Just.

Do řeči mu však moc nebylo, únava na něm byla patrná. „Od pátku do pondělí jsem naspal dohromady tak šest hodin,“ zmínil.

Museli jsme do Jimramova dostat co nejvíc sborů se stříkačkami a odčerpávat vodu, aby se nedostala k domům.
Jiří Just, SDH Jimramov

Co bylo kromě únavy nejhorší? „Když voda začala strašně rychle stoupat. Z pátku na sobotu v noci a v sobotu dopoledne. Museli jsme sem dostat co nejvíc sborů se stříkačkami a odčerpávat vodu, aby se nedostala k domům,“ líčí šéf místních hasičů.

Povedlo se. Několik hodin byla v neděli neprůjezdná hlavní silnice na Poličku, ale od větších škod se podařilo uchránit i dolní část Benátek na levém břehu.

Nakonec se sjelo na pomoc městečku v údolí až 19 hasičských sborů. „Ani nevím, kolik tady bylo celkem hasičů, některé sbory přijely i více auty,“ nemohl se dopočítat Just.

„Kdo z okolí měl kola a nohy, dorazil,“ vyzdvihla pomoc místostarostka Jimramova Dana Pachovská, která se starala o krizové řízení. Pro případ potřeby měl městys s 1200 obyvateli připravenou tělocvičnu, nakonec se preventivní evakuace týkala jen několika málo lidí z nejohroženějších domů.

Napytlovali tuny písku

Na velkou vodu byli místní dopředu připraveni. „Napytlovali jsme celkem asi 60 tun písku, zhruba 2500 pytlů. Několik dobrovolníků nám písek darovalo, místní se zapojili a pomáhali,“ pochvalovali si hasiči spolupráci.

Členky sboru, které zajišťovaly v opravené hasičárně stravování, odhadovaly počet zasahujících hasičů až na tři sta. „V neděli jsme připravovaly 30 kilo masa, 20 kilo hranolek, tři až čtyři várnice polívky,“ zmínily kuchařky část jídelníčku.

Právě servis v zázemí si unavení chlapi náramně pochvalovali. „Naše členky se o nás postaraly, byli jsme rádi, že se máme kde schovat, ohřát, osušit a najíst,“ ocenil Just.

Poté, co voda opadla, mohl začít porovnávat. „Tam, kde jsme nyní odčerpávali vodu, aby se nedostala až k domům, tak v roce 1997 byly ty domy ve vodě. Naopak rok 2002 nebyl tak zlý,“ připomněl památné povodně.

Vyšší hráz proti vodě zatím chybí

Jedním z důvodů, proč nyní Jimramov lépe odolal, je i to, že Povodí Moravy mezitím navýšilo břehy. Ale je snaha ochránit většinu městysu ještě víc.

„Chtěli bychom tady protipovodňovou hráz, takovou stěnu zasahující metr nad současný terén, která by navíc byla zapuštěná do valu, jenž nyní prosakuje,“ popisuje Dana Pachovská. „Táhne se to už od roku 1997, je na to plán, Povodí Moravy je připravené, obec vykupuje soukromé pozemky, ale několik majitelů se prodeji kousku pozemku brání,“ rozhazuje rukama místostarostka.

Ale není to zdaleka jediná starost. Jedna je mnohem akutnější. „Při povodních jsme zničili čerpadla v obou zásahových autech s cisternami, k ohni teď nemůžeme. Na tu naši starou techniku to byl opravdu záhul,“ zalitovali hasiči.

I proto by si přáli výrazně větší podporu na zásahovou techniku a další vybavení. „Bez podpory státu a kraje se neobejdeme, městys jako zřizovatel tolik peněz nemá. Třeba v Pardubickém kraji dostávají dobrovolní hasiči více peněz,“ porovnávají Jimramovští.

V pondělí nechali na několika místech připravenou techniku, aby mohli prosakující vodu vrátit zpátky do řeky. „Ostatní sbory už jsme poslali domů, my si rozdělíme služby,“ plánoval Just a dodal: „Jinak půjdeme spát a nabrat síly.“

Ještě předtím ve zbrojnici přivítali sborovým potleskem svého parťáka, který si při zásahu zranil ruku a zrovna se vrátil z ošetření.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související články

Výběr článků

Načítám