Hlavní obsah

Secesní Průmyslový palác na holešovickém výstavišti opět zdobí hodinová věž

Na střechu Průmyslového paláce se v úterý dopoledne po dvou a půl roce vrátila secesní hodinová věž. Břemeno těžké 26 tun tam vyzdvihl velký jeřáb. Návrat věže představuje symbol v rekonstrukci památky, jejíž levé křídlo 16. října 2008 lehlo popelem.

Návrat hodinové věže na Průmyslový palác na Výstavišti v rámci pokračující celkové rekonstrukceVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

Konstrukci věže bylo třeba zrestaurovat. „Jak nohy, tak vyhlídková plošina věže byly nejvíc exponovány, byla tam obrovská míra koroze, jsou provedeny v replice,“ řekl vedoucí projektu z Metrostavu DIZ David Čech.

Podle něho se příští rok má do věže vrátit hodinový stroj a ciferníky. Ale nejen to. Radní Adam Zábranský (Piráti) by na vrchní ochoz věže chtěl vrátit plastiku svatováclavské koruny, jaká zde byla v roce 1891 při Všeobecné jubilejní výstavě. Později ji nahradila rudá hvězda, jejíž dnešní osud není znám.

Konstrukce svatováclavské koruny už podle Čecha vznikla, bude se tvořit její plášť. Na hlavní fasádě paláce by se měl objevit zemský znak se lvem. U celého paláce se nyní dokončují monolitické konstrukce a střecha. „V tuto chvíli pracujeme v suterénu na instalaci strojoven, budeme do konce roku montovat venkovní okna,“ uvedl Čech. Do paláce se vracejí malovaná prkna, vitráže, jde o více než pět tisíc skleněných ploch.

Podle Zábranského se při postupu prací ukázalo, že palác je v horším stavu, než předpokládal projekt. Termín dokončení se tak posunul dodatkem ke smlouvě z konce roku 2025 do června 2026. Vše bude také dražší, nepodaří se dodržet původní cenu asi 2,6 miliardy korun. „Myslím, že tři miliardy překročíme,“ připustil Zábranský.

Městská společnost Výstaviště Praha už podle člena vedení Václava Novotného začíná shánět náplň pro opravený palác, mělo by jít o veletrhy, kongresy, koncerty i plesy. „Jde o to, aby se vůbec do mezinárodní veřejnosti dostala zpráva, že je tu k dispozici výjimečný prostor, který podle mého soudu snese srovnání třeba s pařížským Grand Palais,“ řekl Novinkám Novotný.

FOTO: Legendární Spirála se otevírá

Kultura
Související témata:

Výběr článků

Načítám