Hlavní obsah

Se svým životem jsou spokojeny téměř tři čtvrtiny Čechů

Se svým životem jsou spokojené téměř tři čtvrtiny Čechů. Velmi spokojeno je 18 procent lidí, spíše spokojeno 53 procent. Nespokojenost vyjádřilo osm procent dotázaných, zhruba pětina veřejnosti je pak v této otázce nerozhodná. Jsou to podobné výsledky jako v únoru. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Foto: Envato

Více jsou spokojení se životem mladší a vzdělanější lidé. A také obyvatelé krajů s nižší nezaměstnaností.

Článek

„V delším časovém srovnání je vidět mírný pokles spokojenosti oproti roku 2022 a proti přelomu první a druhé poloviny roku 2023,“ uvedli statistici. Loni v polovině roku bylo se svým životem spokojených 77 procent lidí, v roce 2022 to bylo 76 procent.

Spokojenost se zvyšuje s úrovní dosaženého vzdělání nebo s příjmem domácnosti, klesá naopak s věkem. „Podle politické orientace při posunu od levice k pravici z hlediska sebezařazení na pravolevé škále spokojenost roste,“ podotkli statistici.

Spokojenější jsou voliči vládních stran, naopak méně spokojeni jsou voliči hnutí SPD.

Vyšší spokojenost panuje mezi lidmi v Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji, naopak hůře svůj život hodnotí obyvatelé Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje, tedy regionů s nejvyšší nezaměstnaností. „Z hlediska rodinného stavu jsou méně spokojení ti, kdo jsou rozvedení, naopak spokojenějšími jsou lidé doposud svobodní nebo vdané ženy a ženatí muži,“ dodali statistici.

Anketa

Jste spokojeni se svým životem?
Určitě ano
36,1 %
Spíše ano
44,4 %
Spíše ne
12 %
Rozhodně ne
7,5 %
Celkem hlasovalo 6229 čtenářů.

ODS si výrazně polepšila, SPD se dál propadá

Parlamentní volby

Výběr článků

Načítám