Hlavní obsah

Se školními olympiádami žádný problém není, míní ČOV po jednání s Bekem

Vědomostní soutěže budou moci nadále používat označení „olympiáda“, pouze si budou muset ohlídat situace v kontaktu s komerčními subjekty, se kterými spolupracují. Na společném postupu, jak školní olympiády zachovat, se dohodl v pondělí na společném jednání ministr školství Mikuláš Bek (STAN) s šéfem Českého olympijského výboru (ČOV) Jiřím Kejvalem. Expertní skupina má pro organizátory soutěží připravit stručný manuál.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mikuláš Bek

Článek

„Chtěl bych ocenit, že máme s ČOV dlouhodobě společné téma – podporu talentů a nadaných dětí. Mrzí nás, že došlo ke zneklidnění části organizátorů vědomostních soutěží, ale i dnešní setkání vedlo ke shodě v tom, že se budeme snažit společně ulehčit život organizátorům různých olympiád. Vznikne malá expertní skupina, která připraví stručnou metodiku pro ty, kteří připravují soutěže, které se jmenují olympiáda, aby se vyhnuli možným kolizím se zákonem,“ řekl Bek.

Podle něj už se nebudou podobné potíže opakovat. Expertní skupina by měla hlavně vydat stanovisko, jak mají organizátoři komunikovat s komerčními společnostmi, které třeba soutěže sponzorují a zaštiťují se jimi.

Zákon z roku 2000 o ochraně olympijských symbolik uvádí, že jejich užívání pro obchodní, reklamní nebo jiné obdobné účely je možné jen na základě předchozího zmocnění ČOV. Vědomostní soutěže přitom při žádostech o dotaci musí počítat s desetiprocentní spoluúčastí, takže se obracejí právě na komerční subjekty.

Přestat používat slovo olympiáda u školních soutěží? Situace je absurdní, tvrdí Ženíšek

Věda a školy

Podle Beka se vyřeší i případ biologické olympiády, která od ČOV souhlas s užíváním pojmu olympiáda nedostala.

Kejval přitakal. „Ta situace s vědomostními olympiádami funguje velmi uspokojivě přes dvacet let a dohodli jsme se na tom, že není důvod, aby dalších dvacet let nefungovala. V tom jediném problému jsme se dohodli na řešení. A v současné době už si myslím, že je vyřešen a že už žádný problém není,“ uvedl.

Oba se dohodli na ustavení malé pracovní skupiny, která by sepsala návodnou právní interpretaci užívání pojmů „olympiáda“ či „olympijský“. Podle Beka se nejedná o „velkou intelektuální práci“, metodika by měla být pro organizátory soutěží připravena v řádu dní.

„Byl to jeden papír“

„Zákon z roku 2000 se může vykládat různými způsoby. Bylo by dobré, abychom řekli, jak my ho vnímáme, ale nehrozí tady žádný problém, protože vědomostní olympiády jsou nekomerční soutěže, tudíž tu nevidím žádný konflikt,“ ubezpečil Kejval.

„Jde o to, aby se strohá dikce zákona převedla do řeči takové, které budou všichni dobře rozumět,“ dodal.

Podle něj byla zbytečná i mediální přestřelka ohledně biologické olympiády. „Nemyslím si, že se čeří vody. Bylo to jedno rozhodnutí, jednalo se o jeden papír… Kdyby se bývalo komunikovalo po normální lince, mohlo to být během půlhodinového telefonátu vyřešeno. Ale rozumím tomu, že se to řešilo touto mediální cestou a potom se zdá všechno složitější. Ale jsme přesvědčeni, že je to administrativní záležitost a je vidět zájem to vyřešit,“ řekl Kejval.

I podle Beka bylo pondělní jednání konstruktivní a poměrně rychlé.

Rozruch kolem užívání olympijských symbolů vznikl ve chvíli, kdy podle Učené veřejnosti nedostaly od ČOV souhlas biologická a zeměpisná olympiáda. Poté se obavy rozšířily i mezi další organizátory podobných vědomostních soutěží.

ČOV: My i ministerstvo školství máme zájem na podpoře školních olympiád

Věda a školy

Výběr článků

Načítám