Hlavní obsah

Sčítání škod v Krkonoších potrvá několik dnů, správa parku radí nechodit do lesů

Krkonoše

Od minulé středy do noci na pondělí napršelo na hřebenech Krkonoš až 490 milimetrů vody. Výši škod, které na území hor způsobila voda, vítr a také sesuvy půdy, budou správci národního parku zjišťovat několik dní. Ještě déle zřejmě potrvá jejich likvidace. Krkonošský národní park proto doporučuje, aby si lidé výlety do hor v těchto dnech rozmysleli. Krkonošské obce jsou však méně striktní.

Foto: Město Špindlerův Mlýn

Na odklízení popadaných stromů se v Krkonoších intenzivně pracuje.

Článek

Konkrétně ve Špindlerově Mlýně hrozilo dočasné uzavření provizorního mostu u Michlova mlýna, postaveného kvůli rekonstrukci tzv. polských mostů. V tom případě by bylo středisko na několik hodin téměř odříznuto od světa. K tomu ale nedošlo. „Teď tu svítí sluníčko, voda je na prvním povodňovém stupni,“ popisoval v úterý v poledne aktuální stav starosta města Martin Jandura (bezp.).

„Samozřejmě výlety do vzrostlého lesa nedoporučujeme. Ale jsou možnosti procházek po městě a okolí, ve Svatém Petru máme naučné stezky, třeba s hornickou historií Špindlu. Také na hřebenech, které jsou nad hranicí lesa, by mělo být bezpečno. A dostat se na ně lidé mohou lanovkami, které o víkendu budou v provozu,“ dodal Jandura.

Nejvíce zasaženy byly zřejmě východní a centrální Krkonoše. Jak to v terénu skutečně vypadá, vyrazili zjistit pracovníci Správy KRNAP už počátkem týdne.

„V současné době je uzavřená Pěnkavčí cesta (zelená) ze Spáleného Mlýna k Portáškám a úsek cyklotrasy K1A od Šramlu (žlutá) směr Přední Výsluní. Stromy v podmáčené půdě jsou nestabilní, proto tento týden důrazně nedoporučujeme vstup do zdejších lesů,“ uvedl mluvčí správy Radek Drahný s tím, že se zapadané cesty v horách postupně uvolňují.

„Je toho ale před námi ještě hodně. Aktuální omezení na cestách najdete například na webu. Nejhorší je to kolem Světlé a Černé hory. Aktuálně je kyvadlový provoz na silnici na Pomezní Boudy, kde likvidujeme popadané stromy. Počítejte se zdržením,“ dodal Drahný.

Nejvíce škod na východě a v centrální části hor

„Prořezáváme cesty a sčítáme škody. Zapadané cesty uzavíráme, a jak to jen jde, tak zase otevíráme. Situace se ale dynamicky mění. Doporučujeme sledovat facebookový profil Správy KRNAP,“ doplnil ho Václav Jansa, vedoucí odboru péče o národní park. Nebo profil na síti X.

Foto: Město Špindlerův Mlýn

Špindlerův Mlýn

„S ohledem na značně podmáčené lesy lze očekávat, že v tomto týdnu budou stromy nadále padat. To představuje zvýšené riziko a z toho důvodu minimálně tento týden důrazně nedoporučujeme výlety po horách,“ dodal Jansa.

„Musíme se dostat do každého porostu, do každého koutu lesa, ale zdá se, že střed a východ je postižen více než západní Krkonoše. Les je podmáčený, stromy se mohou vyvrátit při sebemenším vánku. Navíc v lese je nyní vyšší pohyb strojů, odklízecí techniky, nechme dělníkům klid na práci,“ dodal Drahný.

Nejvyšší srážky v Královéhradeckém kraji zaznamenaly o víkendu právě Krkonoše. V sobotu byla kvůli sesuvu půdy uzavřena silnice na Malou Úpu, zprovozněna byla až v neděli večer. Velmi poškozeny byly hory i na polské straně. Tamní národní park byl zcela uzavřen, přístupný je až od pondělí. Nadále je v něm ale nezbytná opatrnost, cesty jsou na mnoha místech poškozené a některé úseky tras zůstávají uzavřeny.

Sesuv svahu a popadané stromy odřízly Malou Úpu od zbytku republiky

Domácí

Výběr článků

Načítám