Hlavní obsah

Schůzka s ministry nepomohla. Justiční odbory budou příští týden stávkovat

Ani čtvrteční večerní schůzka ministrů financí Zbyňka Stanjury a spravedlnosti Pavla Blažka (oba ODS) se zástupci justičních odborů neodvrátila plánovanou třídenní stávku, kterou odboráři vyhlásili na 7. až 9. říjen. Politici jim sice přislíbili navýšení průměrného měsíčního platu na zhruba 41 tisíc korun a další jednání o penězích, na rozhodnutí odborů stávkovat to ale nic nezměnilo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (vlevo) a šéf resortu spravedlnosti Pavel Blažek

Článek

„Hlavním požadavkem zaměstnanců je změnit způsob systému odměňování a na tom musíme dále pracovat. Co se týče navýšení prostředků pro platy, byla nám přislíbena průměrná částka 41 104 Kč na rozpočtované místo pro zaměstnance soudu,“ citovala ČTK po jednání s ministry místopředsedkyni justičních odborů Marii Šafrovou.

Ta připustila, že vlastní tabulky pro zaměstnance soudů jsou práce na dlouhou dobu. „Do té doby potřebujeme něco, co jde udělat rychleji,“ vysvětlila.

Ještě před trvalou změnou tarifů je prý možným řešením příplatek, který by však musela schválit vláda.

Platy ve veřejné sféře vzrostou o 1400 korun, dohodla vláda s odbory

Ekonomika

Za poslední tři roky se podle Blažka zvýšil průměrný plat zaměstnanců justice o 6000 korun z 35 tisíc na 41 tisíc, které by měli v průměru dostávat nyní. „Což zdaleka neplatí u ostatních zaměstnanců státní správy,“ podotkl ministr spravedlnosti.

Chybí systémové řešení

Stávka podle něj ale není proto, že by odbory chtěly za každou cenu nyní okamžitě navýšení peněz.

„Ale chtějí systémové řešení, které tu není třicet let. A to by mohlo spočívat v tom, že by zaměstnanci justice byli určitým způsobem odděleni od ostatních pracovníků státní správy, protože má-li soudní moc svou hlavu v Ústavě ČR a soudci mají speciální platy chráněné zákony, tak odborářky podle mě docela oprávněně požadují, aby se hledělo i na to, že také pracují ve specifickém prostředí a ty odměny opravdu nejsou velké,“ konstatoval ve čtvrtek po jednání s odbory Blažek.

Druhá důležitá systémová věc podle něj spočívá v tom, že ministerstvo financí pošle určitý objem prostředků resortu spravedlnosti podle dohody, kterou Blažek se Stanjurou uzavřeli.

„Jenže my to pošleme na krajské soudy a ministerstvo nemůže nařizovat tamním předsedům, jak ty peníze dál rozdělí. Je tu tedy deziluze z toho, že máte očekávání, že se dočkáte zvýšení platu třeba 1500 korun, ale vy je nedostanete, protože se rozplynou jinak na úrovni krajských soudů a my do toho podle zákonných pravidel vůbec nemůžeme mluvit,“ upozornil Blažek.

Je tedy podle něj potřeba dostat zvýšení platů přímo do tarifních tabulek, aby už nebyla možná volnost ze strany krajských soudů rozdělovat peníze jinak, než na co finance posílá ministerstvo.

„Dorovnávání (platů) během tří čtyř let na úroveň ostatních zaměstnanců veřejné správy se plní,“ poznamenal k navyšování platů Blažek. „Tahle vláda slízla to, co se neřeší dlouhodobě,“ doplnil.

Odbory už v úterý uvedly, že protestu se příští týden zúčastní 90 procent zaměstnanců okresních soudů a 65 procent zaměstnanců soudů vyšších instancí. Zapojit se mají všechny soudy s výjimkou Ústavního soudu a Okresního soudu v Jičíně. Soudcovská unie míní, že protest zásadně omezí fungování soudů. Odbory po třídenním protestu zůstanou ve stávkové pohotovosti.

Zaměstnanci soudů budou tři dny stávkovat kvůli platům

Domácí
Související témata:
stávka zaměstnanců justice

Výběr článků

Načítám