Hlavní obsah

Sbírat houby podle aplikace je špatný nápad, varují mykologové

Plzeň

Někteří mykologové varují, aby lidé nepoužívali k určování hub pouze mobilní aplikace. Podle nich může dojít snadno k záměně s nejedlým, či dokonce jedovatým druhem, a eventuálně k otravě. Spoléhat se výhradně na moderní technologie nedoporučuje ani vedoucí Toxikologického informačního střediska.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Předseda plzeňského mykologického klubu Zdeněk Hájek.

Článek

Mezi kritiky aplikací patří například Zdeněk Hájek, který je předsedou plzeňského mykologického klubu a členem několika odborných společností. „Houby se z telefonu poznávají špatně,“ zdůraznil muž, který má pětapadesátiletou praxi.

Klíčové je podle něj sledovat celý komplex znaků. „Fotka může zkreslovat. Je potřeba ji vždycky porovnat s podrobným popisem. Musíte se podívat nejenom na klobouk, lupeny, nohu a další, ale také houbu třeba očichat. Některá mění barvu, když se rozřízne. I to je důležitá informace. A to zkrátka žádná aplikace nemůže postihnout,“ podotkl.

Moderní technologie nezavrhuje, nicméně neměly by sloužit jako jediný zdroj k určování, spíše jako doplněk. „Nastaly případy, kdy se lidé skutečně otrávili, protože se spoléhali jenom na aplikaci,“ upozornil.

Kde aktuálně rostou houby? Kam vyrazit a co s sebou

Lifestyle

Aplikaci lze oklamat, řídit se jen podle ní může leda blázen

Mykolog Miroslav Beran, jenž pracuje jako vedoucí přírodovědného oddělení Jihočeského muzea, vidí problematiku obdobně. „Kdo používá k určování hub jenom aplikaci, je blázen,“ prohlásil. A zmínil zajímavý pokus. „Když vhodně nastavím prsty a dám si do nich hříbek, aplikace řekne, že je to květnatec Archerův. Vyhodnotí totiž moje prsty jako ramena u houby. A to je přece zásadní chyba,“ sdělil Beran.

Podle jeho názoru zatím není systém dostatečně chytrý. „Jde ho poměrně dobře obelstít,“ doplnil. Nicméně připustil, že v budoucnu se situace díky umělé inteligenci pravděpodobně změní.

Ani lékařka Kateřina Kotíková coby vedoucí Toxikologického informačního střediska nedoporučuje spoléhat se výhradně na aplikace. „Každá houba vypadá jinak, může snadno dojít k záměně. Pokud si člověk není jistý, neměl by druh raději sbírat, případně se obrátit na někoho z odborníků,“ konstatovala.

Dodala, že letos se setkávají s otravami poměrně často. „My však nezjišťujeme okolnosti, při nichž k intoxikaci osob došlo,“ řekla.

Otrava muchomůrkou

Jeden z posledních případů se stal na jihu Čech, konkrétně na Písecku. Podle zjištění Novinek šlo o starší manžele, kteří spolu vyrazili na houby. „Našli spoustu masáků. A mezi nimi byla i mochomůrka tygrovaná, čehož si nevšimli. Paní se otrávila a musela do nemocnice,“ popsal důvěryhodný zdroj.

Lékaři pacientce vypláchli žaludek. „Naštěstí to dobře dopadlo. Přitom jsou oba zkušení houbaři. Bohužel udělali chybu,“ uvedl zdroj. Nutno podotknout, že v tomto případě žádnou aplikaci dvojice nepoužila.

Právě záměna mochomůrky tygrované s růžovkou, lidově řečeno masákem, je velmi častá. Mohou se totiž vyskytovat na jednom stanovišti. „Další případy jsme v poslední době zaznamenali na Jindřichohradecku i Prachaticku,“ potvrdila Novinkám mluvčí jihočeských záchranářů Petra Kafková.

Mykolog Beran připomněl, že když lidé uvidí skupinu hub, neměli by je automaticky sbírat všechny, ale každý kus si pečlivě prohlédnout. „A důležité je dodržovat základní pravidlo, tedy pokud si nejsem stoprocentně jistý, domů si houby raději nenosit,“ uzavřel.

Dva lidé se na jihu Čech otrávili muchomůrkou tygrovanou

Krimi

Výběr článků

Načítám