Hlavní obsah

S tropickými teplotami přibývá i výjezdů ke kolapsům

S vysokými teplotami přibývá výjezdů záchranářů kvůli kolapsům, úpalům či dehydrataci. Tropické třicítky podle předpovědi potrvají až do pátku. Záchranáři očekávají, že bude lidí se zdravotními problémy přibývat, a apelují na dodržování pitného režimu a omezení pobytu na přímém slunci.

Foto: Petros Karadjias, ČTK/AP

Teploty kolem 30 stupňů by měly vydržet do pátku.

Článek

„Od začátku týdne evidujeme zvýšený počet výjezdů k lidem se zhoršeným chronickým onemocněním, což může být právě v důsledku vysokých venkovních teplot,“ uvedla mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

V pondělí vyjížděly pražské posádky záchranářů ke 300 případům během dvanácti hodin, což je výrazně víc než obvykle. „Určitě byla valná většina - když odečteme dopravní nehody - ke zhoršenému stavu u chronicky nemocných, zejména starších lidí,“ doplnila pro Novinky.

Počty výjezdů se za dvojnásobnou dobu, tedy 24 hodin, pohybují standardně kolem 450 až 500.

U Karlových Varů zkolaboval cyklista, letěl pro něj vrtulník

Krimi

Více zásahů v souvislosti s horkem vypozorovali z provozu i ve Zlínském kraji. „V pondělí bylo výjezdů více. Šlo hlavně o dehydratace a točení se hlavy u starších lidí a dětí,“ přiblížila mluvčí zlínské krajské záchranky Gabriela Netopilová Sluštíková. Konkrétní statistiky ale záchranáři nenabídli.

Nad třicet stupňů se dostaly teploty na některých místech v Česku už v pondělí. Ani v úterý intenzita nepovolila.

Tropy celý týden

Středočeští záchranáři do odpoledních hodin vyjeli k jedenácti případům. V ostatních krajích se zatím situace nevymyká, předpokládají, že se to v příštích dnech změní. Ve středu očekávají meteorologové vysoké teploty v Jihomoravském a částečně Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji a na Vysočině.

Pod tropickou třicítku by teploty mohly klesnout až v sobotu, kdy avizují meteorologové ochlazení a silné bouřky.

Do té doby by zejména starší lidé, děti a chronici - hlavně kardiaci, lidé s vysokým tlakem a nadváhou - měli omezit pobyt na slunci. Vysoké teploty přispívají k srdečním příhodám.

Při teplotách nad 35 stupňů radí záchranáři zůstat doma nebo v budově a omezit cesty vyhřátým autem. Při nadměrném pocení doporučují pít minerální vody pro doplnění iontů a minerálů. Takové vedro by ale být nemělo.

„Absolutně nepřijatelné je ponechávat děti či domácí mazlíčky zavřené v automobilech, byť by se měl člověk vzdálit od vozu jen na pár minut,“ upozornili pražští záchranáři.

Nezbytností je pokrývka hlavy, dostatek tekutin a omezení fyzické námahy. Výjimkou nejsou zásahy záchranářů u výletníků, kteří kvůli přecenění sil a přehřátí organismu při výšlapu zkolabují.

Na Evropu se ženou extrémní bouře, v Německu a Česku hrozí i tornáda

Evropa

Výběr článků

Načítám