Hlavní obsah

S tlumiči vraždil na fakultě, v Klánovicích i v Hostouni. Před rokem 2021 by se k nim nedostal

David K. použil tlumiče při vraždách v Klánovickém lese, zabití svého otce v Hostouni i během střelby ve čtvrtém patře Filozofické fakulty. I proto výstřely do příjezdu policie nezaznamenala většina osob v nižších patrech ani na vrátnici. Tlumič si v Česku může pořídit i držitel zbrojního průkazu pro vlastní obranu. Do roku 2021 však platila přísná omezení a zákonodárci nyní zvažují návrat k regulaci.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Po střelbě na fakultě byl vyhlášen den státního smutku

Článek

Do ledna 2021 patřily tlumiče do kategorie A. Zákon výslovně uváděl, že „zbraň kategorie A je zakázáno nabývat do vlastnictví, držet nebo nosit, pokud není dále stanoveno jinak“. Výjimku mohla policie udělit jen držiteli zbrojního průkazu pro sběratelské či lovecké účely, například pro výuku a výcvik.

Novela, kterou prosadila tehdejší vláda ANO a ČSSD, přesunula tlumiče do kategorie C, tedy mezi zbraně podléhající ohlášení. Hlavním tehdejším argumentem byly střelnice, které jsou blízko obydlí a bez použití tlumičů ruší okolí. Novela začala platit 30. ledna 2021.

Díky tomu si mohl tlumiče pořídit i vrah, který měl zbrojní průkaz kategorie B a E, tedy pro sportovní účely a ochranu zdraví, života nebo majetku. Paradoxně by mu však stačil i jen průkaz na osobní obranu.

Celoplošné psychotesty kvůli zbrojním průkazům jsou nereálné

Domácí

„Aby se člověk bránil se zbraní, na to tlumič nepotřebuje. Je to právě naopak, tlumič umožňuje nepozorovanou střelbu a usnadňuje vraždy,“ řekla nestranická senátorka za Spolu Hana Kordová Marvanová. Je součástí pracovní skupiny, v níž jsou zastoupeni odborníci a členové vládních a opozičních stran a kde se diskutuje o změnách zbraňové legislativy.

„Nyní shromažďujeme podněty pro svá další jednání a budoucí regulace tlumičů hluku výstřelu je jedním z nich,“ uvedla Hana Malá, mluvčí ministerstva vnitra.

Vrah legálně držel osm zbraní a měl čtyři tlumiče. Policisté upozornili, že čtvrté patro fakulty je víc odhlučněné než ta zbývající, střelba podle nich nebyla slyšet tím spíše, že byly použity právě tlumiče.

Policisté na fakultě od počátku pátrali po nebezpečném pachateli, vedení tvrdilo opak

Domácí

Zákonodárci nyní zvažují, že by se regulace tlumičů vrátila do stavu před lednem 2021. „V době, kdy se novela přijímala, jsem ještě nebyl ve vrcholné politice. Kdybyste se mě teď zeptal, jestli tlumiče ano, nebo ne, zvedl bych ruku pro zákaz,“ uvedl poslanec a další člen zmíněné skupiny Hubert Lang (ANO).

Naopak argumenty pro tlumiče mají myslivci. „Dovedu si představit, aby zejména na dlouhých zbraních pro myslivost byly. Zároveň nevidím důvod, proč by si měl někdo pořizovat tlumič na krátkou zbraň, když ji má pro osobní obranu,“ uvedl poslanec a člen pracovní skupiny Petr Letocha (STAN).

Více rizik než přínosů

„Když jsou tlumiče povolené, vidím více rizik než přínosů,“ uvedl další účastník pracovní skupiny, poslanec TOP 09 Michal Zuna. Regulaci si dokáže představit, diskuse je podle něj nicméně teprve na začátku.

V září se do Sněmovny dostane druhé čtení novely stávajícího zbraňového zákona, která zavádí povinnost prodejců informovat o podezřelých nákupech nebo možnost policie zabavit zbraň, pokud na podezřelé chování jejího majitele upozorní například ředitel školy.

Podle Zuny by se tato novela neměla o regulaci tlumičů nebo případně i zavedení psychotestů rozšiřovat. Pokud by se tak další změny přijímaly, s největší pravděpodobností by se jednalo o jinou novelu, která by změnila zcela nový zákon o zbraních, jenž už je schválen a má platit od 1. ledna roku 2026. Ten zavádí například propojení registru zbraní a lékařských systémů, aby lékař viděl, zda je, či není jeho pacient držitelem zbrojního oprávnění.

Chladný jako lesní vrah Kalivoda, míní o dopise střelce z fakulty znalec

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám