Hlavní obsah

S takovými lidmi pracovat nemohu. Červíček odstoupil z jednání o vládě v Královéhradeckém kraji

Hradec Králové
Aktualizováno

Hejtman, senátor a lídr kandidátky volební koalice Silní lídři pro kraj (ODS, KDU-ČSL, Východočeši) Martin Červíček (ODS) se nebude dál účastnit vyjednávání o budoucím vedení Královéhradeckého kraje. Na sociálních sítích v sobotu uvedl, že s některými lidmi se už nemůže na ničem podílet. Jeho pozici ve vyjednávacím týmu Silných lídrů pro kraj převzal regionální předseda ODS a poslanec Ivan Adamec.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Martin Červíček

Článek

Červíček byl lídrem kandidátky Silní lídři pro kraj, sdružující ODS, TOP 09 a Východočechy. V krajských volbách získali 13 zastupitelů, což znamenalo druhé místo za vítězným hnutím ANO. To má celkem 18 zastupitelských míst.

„Rozhodnutí Silných lídrů pro kraj budu respektovat. Za sebe ale už nyní říkám, že s lidmi, kterým nejde o to, kdo a s jakou kompetencí bude kraj a jednotlivé gesce odpovědně vést, s lidmi, kteří potřebují pouze dokázat, že to někomu politicky natřeli, se podílet na ničem nemohu!!!“ napsal v sobotním prohlášení hejtman Červíček, který připomněl, že dosavadní průběh povolebního vyjednávání až dosud nekomentoval.

Odmítl, že by k jednání přistupoval ve stylu hry politických značek. „Očekával jsem jednání ve smyslu ‚pojďme si říct, kdo má jaké předpoklady, zkušenosti a odborné znalosti a jak je nejlépe může zúročit ve vedení kraje k jeho prosperitě‘. A pak se bavme o rozdělení konkrétních pozic,“ uvedl.

Malá náplast pro Červíčka. Po prohře v krajských volbách zůstává v Senátu

Volby do Senátu

„Ze strany partnera však byla od začátku jednání vedena pouze ve smyslu početního a pozičního nátlaku a přiznané snahy ‚musíme vám vrátit to, že jste nás před čtyřmi lety obešli‘ a dle toho byly také formulovány předložené nabídky,“ pokračoval Červíček s tím, že před čtyřmi lety ODS vyhrála a vybrala si partnery, s nimiž chtěla ve vedení kraje spolupracovat.

„Nikoho jsme neobešli. Ale abych předešel dalším šířícím se spekulacím, že já si na něčem trvám, následných vyjednávání se již neúčastním,“ dodal hejtman. I když jeho uskupení bylo až na pomyslné stříbrné pásce, on osobně získal 7569 preferenčních hlasů, což je nejvíc ze všech kandidátů.

Chtěli prý hejtmana

ANO po volbách dvakrát bez výsledku jednalo se Silnými lídry pro kraj. Podle zástupců obou uskupení jednání zatím vždy ztroskotala na nepřijatelnosti nabídky druhé strany.

„Silní lídři mají pro nás neakceptovatelné požadavky a urputně chtějí pozici hejtmana,“ sdělil počátkem týdne lídr kandidátky hnutí ANO v kraji Petr Koleta. O změně ve vyjednávacím týmu Silných lídrů, respektive o změně vyjednávače za ODS, ale zatím nic neví. Jak Novinkám v sobotu večer potvrdil.

„Na Facebooku jsem nebyl, nečetl jsem žádná vyjádření. Ale věřím, že v pondělí ráno by veřejnost mohla dostat informaci, jak vypadá vyjednávání Silných lídrů s námi, tedy s hnutím ANO a Hlasem samospráv,“ slíbil Petr Koleta.

Naopak Silní lídři označili za nestandardní, že se ANO již dohodlo na povolební spolupráci s koalicí HLAS samospráv (SOCDEM, Společně pro kraj a Rozvíjíme Hradec), dvojblok má 21 mandátů. ANO má 18 mandátů, HLAS tři a Silní lídři 13. ANO, HLAS a Silní lídři by dali dohromady v zastupitelstvu většinu 34 hlasů ze 45 křesel.

Výsledky krajských voleb v Královéhradeckém kraji najdete zde.

Výsledky voleb v Královéhradeckém kraji jsou revoluční, říká politolog

Krajské volby

Výběr článků

Načítám