Hlavní obsah

S psychiatrem o sobě nevěděli. Lékařka, která vydala střelci z fakulty potvrzení na zbrojní průkaz, podle komory nepochybila

Postup praktické lékařky, která vydala zdravotní potvrzení pro získání zbrojního průkazu mladíkovi, jenž pak loni v prosinci vraždil na pražské filozofické fakultě, byl v pořádku. S tímto závěrem uzavřela podle zjištění Novinek okresní revizní komise České lékařské komory (ČLK) podnět, který obdržela od policie po střelbě na fakultě. Sami kriminalisté už dříve upozornili na systémový problém ve vzájemné informovanosti lékařů. Praktička nevěděla, že její pacient navštěvuje i psychiatra.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Filozofická fakulta UK

Článek

„Podnět byl vyšetřen, disciplinární řízení nebylo zahájeno, neb vina nebyla prokázána,“ sdělil Novinkám a Právu předseda okresní revizní komise ČLK pro Prahu 2 Eduard Cmunt.

Postup lékařky prověřovali od 6. června, kdy komora od policistů podnět převzala. Zjišťovalo se především to, zda při vydání zdravotního posudku pro získání zbrojního průkazu neopomněla některé informace zohlednit nebo nezanedbala některé povinnosti.

Po standardním vyšetření totiž vystavila Davidu K., který později zaútočil na univerzitě, potvrzení pro zbrojní průkaz skupiny B a E s podmínkou, že by měl nosit dioptrické brýle.

Dopis vraha z fakulty: V Klánovicích chtěl zabít víc lidí. Vyhlédnutý už měl i pár s kočárkem

Domácí

Informace o tom, že navštěvuje i psychiatra a užívá tlumicí léky, v tu dobu ale neměla. Na to už dříve poukázali i kriminalisté a smetli ze stolu i jakákoliv podezření z toho, že by spáchala trestný čin. Stejně tak ambulantní psychiatr od muže neobdržel jméno ani adresu jeho praktického lékaře.

„Postupem poskytovatele psychiatrické péče ani postupem lékaře vydávajícího lékařské osvědčení tak není dáno podezření ze spáchání jakéhokoliv trestného činu. Praktický lékař o psychiatrické péči nevěděl a psychiatr praktického lékaře neznal,“ napsali kriminalisté ve spisu.

Lékaři si tak nemohli informace předat, což je hlavní slabina současného systému. Vše stojí na ochotě pacienta, který - jak to bylo i v tomto případě - jméno lékaře sdělit nemusí a tím to končí.

Ministerstvo zdravotnictví později uvedlo, že pokud by jeden z nich byl proaktivní, informaci by si mohl zjistit, nebo z některých registrů - třeba Lékového záznamu pacienta - dovodit. Podle lékařů by se z toho ale nedalo nic usuzovat.

Předávání informací se má zlepšit

Situace se má zlepšit. Novela zákona o elektronizaci zdravotnictví počítá s propojením registrů o držitelích zbraní a registrem pacientů. Přístup k informacím - zvláště u pacientů s vážným duševním onemocněním - by měly vybrané specializace lékařů, například praktičtí lékaři a psychiatři.

Čtyřiadvacetiletý David K. loni 21. prosince nejprve ráno doma v Hostouni na Kladensku zastřelil vlastního otce a poté vyrazil do Prahy, kde odpoledne zavraždil v budově filozofické fakulty 14 lidí a následně spáchal sebevraždu.

Později vyšlo najevo, že má na svědomí i vraždu v Klánovickém lese z 15. prosince. Po studentově střelbě tam tehdy přišel o život mladý muž a jeho ani ne dvouměsíční dcera v kočárku.

Navzdory stížnosti pozůstalých z fakulty se ve vedení policie personální změny nechystají

Domácí

Výběr článků

Načítám