Hlavní obsah

S MotoGP vláda ukazuje, co je pro ni přednější, hodnotí experti

Na obnovení MotoGP v Brně přispěje vláda desítkami milionů korun, na zvýšení platů zaměstnancům ve veřejném sektoru od září ale odbory požadované peníze v rozpočtu nenašla. Vše se odehrálo v jediný den, kdy společná jednání ztroskotala. Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) tím podle některých politologů ukázala své priority. Část ale oponuje, že náklady na šampionát jsou oproti miliardovým výdajům za platy násobně nižší a zúročí se.

Foto: Miroslav Homola , Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Ukazuje to na nepořádek v prioritách, nebo dokonce že je pro vládu příjemnější utrácet za laciná, ale dobře viditelná gesta než se soustředit na řešení dlouhodobých problémů. Vláda ukazuje, co je pro ni přednější, že jsou pro ni zajímavější motocyklové závody než osud lidí, kteří pracují pro stát,“ míní politolog Lukáš Jelínek

To, že premiér namísto jednání s odboráři jel do Brna oznamovat obnovu Velké ceny, Jelínek chápe jako jeho snahu nebýt spojován s nepopulárními věcmi a pnutím uvnitř vládní pětikoalice.

„Zvlášť když jsme v koalici sledovali střet ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS), což vlastně byl takový střet ODS s TOP 09 na jedné straně a na druhé lidovců a dalších, kteří by byli ochotni uvažovat o třeba nějakém výraznějším navýšení platů,“ dodal politolog.

Jurečka: Peníze na platy jsme našli, ale pro všechny nejsou

Ekonomika

Za taktiku „chléb a hry“ označil počínání vlády politolog Jan Kubáček. „Dělá to na mě dojem, že jde Petr Fiala po takových těch slavných cílech, protože si uvědomuje, že to může pomoci oslovit velkou část lidí napříč republikou, v tomto případě fandy prestižního šampionátu, a za méně peněz,“ uvedl.

Vidí také souvislost s parlamentními volbami, které se budou konat příští rok. „Startuje etapa jménem permanentní kampaň do Sněmovny. A řekněme si otevřeně, je to malá domů do Brna, což je Fialův volební obvod,“ myslí si Kubáček.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) má pochyby o „návratnosti“ investice do MotGP v Brně.

Nesrovnatelné částky

Naopak jako problém či negativní signál směrem k občanům a státním zaměstnancům to nevidí politolog Miloš Brunclík z Karlovy Univerzity. Podle něj jsou náklady na podporu MotoGP marginální ve srovnání částkou na navýšení platů. A investice se podle něj navíc vrátí, což očekává i premiér Fiala.

„Vláda se snaží držet narativ rozpočtové odpovědnosti. Co se týče MotoGP v Brně, ve srovnání s navýšením platů ve veřejné sféře jsou to drobné. Srovnávat to a vinit vládu z nějakého pokrytectví mi přijde liché,“ prohlásil Brunclík.

„Racionalita u toho argumentu ekonomického přínosu podle mě je. Pomůže to lokální ekonomice,“ dodal.

Zatímco zvýšení odměn by státní kasu vyšlo odhadem na miliardy korun, obnovu šampionátu podpoří stát prostřednictvím Národní sportovní agentury „vyššími desítkami milionů korun“, jak ve středu řekl Fiala. Hlavní část nákladů ponesou soukromé firmy. Vedení Brna očekává, že se bude ročně podílet na pořádání 35 miliony korun.

Před několika dny premiér hovořil také o tom, že ve vládní rozpočtové rezervě nejsou na letošní růst platů peníze, protože se využily na mimořádné situace. Vláda na středeční jednání s odbory přišla s návrhem na zvýšení výdělků jen omezenému počtu státních zaměstnanců, a to o tři až pět procent. To odbory ale odmítly jako nedostatečné a jednání tím definitivně zkrachovala.

Prestižní šampionát silničních motocyklů má v Brně na Masarykově okruhu historickou tradici. Kvůli financím byl ale před pár roky zrušen. Po pěti letech se ale v roce 2025 MotoGP do Brna vrátí.

Na pořádání se domluvil promotér akce společnost Dorna Sports s Autoklubem ČR, vládou, Jihomoravským krajem, Brnem a majitelem okruhu Automotodromem Brno.

Vláda upraví penzijní reformu. Věk odchodu do důchodu poroste pomaleji

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám