Hlavní obsah

Nechápou, že riskují život. Lesníci varují turisty před vstupem do lesů Moravského krasu

Habrůvka

Lesníci se obávají o životy neukázněných turistů v Moravském krasu na Blanensku, kde víkendová bouře vyvrátila a zpřelámala přes 55 tisíc stromů. Rozsáhlé oblasti se stezkami jsou uzavřeny. Mnozí výletníci ale výstražné cedule ignorují a přímo před zaskočenými dřevorubci přelézají vyvrácené stromy i s bicykly. Zčásti uzavřen je i slavný Pustý žleb.

Foto: archiv Mendelu

S podobnými obrazy zkázy se potkávají lesníci na mnoha místech Moravského krasu

Článek

Tento kaňon leží v centrální části krasu. Dostat se jím lze od turistického centra Skalní mlýn až k vyhledávaným Punkevním jeskyním s podzemní plavbou, které ročně navštíví přes 200 000 rekreantů. Dostat se lze až k sousední lanovce, dále je cesta do Sloupu mimo provoz.

Foto: archiv Lesy ČR

Uzavřený je i Pustý žleb v centru krasu, kterým každé léto procházejí tisíce turistů

„Jsou tam vyvěšeny výstražné tabule žádající, aby veřejnost do žlebu v prostoru mezi lanovkou a Sloupem nevstupovala. Silnice je v něm zčásti zatarasena vyvrácenými kmeny, sesutými kameny a pracuje na ní těžká technika,“ řekla Novinkám mluvčí společnosti Lesy ČR Eva Jouklová.

Mimo provoz je také Salmova stezka, po níž procházejí turisté od Dolního můstku propasti Macochy dolů do Pustého žlebu ke spodní stanici lanové dráhy a k jeskyním.

Pohroma v Masarykově lese. Víkendová bouřka se tam zastavila

Domácí
Foto: archiv Lesy ČR

Mapa ukazuje silnici uzavřenou v Pustém žlebu. Mimo provoz je i vyhlášená Salmova stezka mezi propastí Macochou a dolní stanicí lanovky

U Jedovnic firma eviduje asi 15 000 poškozených stromů. Tamní cesty na jejich pozemcích nejsou uzavřeny, ale teprve je zprůchodňuje těžká technika.

Mnohem horší situace je v sousedním polesí, kde se rozkládá Masarykův les. Hospodaří v něm brněnská Mendelova univerzita. Ta v polesí Habrůvka a v jeho okolí eviduje dokonce 40 000 zničených stromů.

Foto: archiv Mendelu

Uzavřená oblast v polesí Habrůvka a v nejbližším okolí

Bez problému prorazí lidskou lebku

„Turisté nechápou, že riskují život, když ignorují naše výstražné cedule zabraňující vstupu do lesa. Dokonce kolegům tvrdí, že prolézat přes spadlé stromy je pro ně bezpečnější než řádně použít nedalekou silnici. Vůbec netuší, že větev o průměru deseti centimetrů, padající z výšky zhruba 20 metrů, bez problému prorazí lidskou lebku,“ uvedl Čestmír Šnoblt ze Školního lesního podniku Křtiny.

V okolí obce Habrůvka je nyní uzavřeno 1160 hektarů lesa.

V Jedovnicích jsou mimo provoz i cyklisty vyhledávané singletraily. Uzavřená oblast tam začíná hned za hojně navštěvovaným kempem u rybníku Olšovec. V provozu je sice známé Arboretum ve Křtinách, uzavřena je ale turistická stezka Chvála lesa, která z nich vede do tohoto parku.

Foto: archiv Sigletrail Moravský kras

Uzavřená singletrailová trasa u Jedovnic

„Důrazně všechny žádáme, ať respektují naše cedule. I když lesní cesta vypadá jako vyčištěná, není bezpečná, dokud nejsou po obou stranách do vzdálenosti 30 metrů od ní odstraněny vyvrácené a ulámané stromy. Riziko není pro laika na první pohled patrné,“ varoval Šnoblt.

Škody zatím nejsou vyčísleny, ale půjdou do milionů. Spočítány budou po odtěžení dřeva. V některých oblastech je situace tak vážná, že práce potrvají až půl roku.

Českem se ženou bouřky s kroupami

Počasí
Související témata:

Výběr článků

Načítám