Hlavní obsah

Rybí prsty - předražené propadáky, levní vítězové

Předražené propadáky, levní vítězové - to je hlavní zjištění testů rybích prstů, které nechal pořad internetové televize Stream A DOST! udělat společně se serverem Novinky.cz a deníkem Právo v nezávislé laboratoři.

Článek

Hlavním kritériem testování byl obsah masa. Zjistili jsme, že s některými rybími prsty si nekupujeme takřka žádnou rybu, respektive jen velmi málo, a jiné naopak obsahují i nadpoloviční obsah masa.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ukázalo se, že čím ho je v rybích prstech méně, tím více se výrobci uchylují k přidávání glutamátu. Tedy chemického zvýrazňovače chuti a vůně s označením E 621. Některé prsty mají i vyšší obsah fosfátů. Ty byly zakázány v pracích prostředcích, aby neznečišťovaly vodu, ovšem do potravin se přidávat smějí a tak je jejich použití v rybích prstech a nejen v nich legální.

Glutamát se do výrobků přidává, protože jím je možné ošálit chuť, řekl vedoucí oddělení chemie Státního veterinárního ústavu Jan Rosmus s tím, že fosfáty se přidávají pro zlepšení konzistence a udržení vody ve výrobku.

Nezdravé již z definice

K tomu s obalovanými rybími prsty konzumujeme pšeničnou mouku, respektive strouhanku, některé obsahují palmový tuk, škrob, umělá aromata, stabilizátory, dextrózu a kypřicí látky.

Rybí prsty také popírají smysl konzumace nízkotučného rybího masa, protože kvůli tomu, v čem jsou obalené, obsahují i více než 12 procent tuku. Přitom samotná treska ho má jen od půl do jednoho procenta. Dalším tukem pak prsty nasáknou, pokud jsou smažené na pánvi.

Propadáky z Estonska

Mezi propadáky jsme zařadili všechny rybí prsty, které nejsou ani z poloviny tvořeny z masa. Úplně nejméně masa, něco málo přes 20 procent, obsahují Rybí prsty obalované z Estonska, které u nás distribuuje firma Bidvest Czech republic z Kralup nad Vltavou. Ani uměle přidaný zvýrazňovač chuti glutaman sodný z nich neměl šanci udělat rybu.

Jen jedna pětina jejich obsahu je maso. Jeho množství, které uvádí výrobce na obale, splnily navíc až poté, co byla do protokolu připočítána 10procentní nejistota měření. Ovšem už po přečtení etikety musí být každému jasné, že tahle dobrota moc o mase nebude.

Zbylé čtyři pětiny rybích prstů Bidvest, které obsahují takřka 8 procent tuku, jsou tak například kromě vody pšeničná mouka, řepkový olej, hrachová vláknina a bílkovina, kalamáry, sůl, dextróza, mletá kurkuma, již zmíněný glutaman sodný E 621, kypřicí látka E 503.

Přitom nepatří mezi nejlevnější. Kilo nás v přepočtu vyjde takřka na stovku. Pokud přepočteme, na kolik by nás vyšlo samotné čisté rybí maso, jsme na neuvěřitelné částce 464 korun za kilo. A to nejsou uvnitř kusy masa, ale jak výrobce na obale přiznává, jen maso mleté. Rybí prsty Bidvest také absolutně propadly v senzorických testech, ve kterých se umístily na posledním místě. Jejich vůně je nepříjemná a zatuchlá. Konzistence moučnatá a patlavá. Prostě jakási mletá hmota tmavé barvy.

Druhý nejnižší obsah masa, jen 38 procent, mají Vici rybí prsty, opět z Estonska, prodávané firmou Viciunai Central Europe, s.r.o.

Kilo vyjde na 91,50 koruny. Čisté maso by tak stálo 239 korun. I tyto prsty obsahují zvýrazňovač chuti a vůně glutaman sodný E 621. Jako druhé nejhorší skončily rybí prsty Vici i v senzorickém hodnocení, protože chutí ani nepřipomínají rybu, jde o mletou tmavou hmotu či kašovitou drť bez chutě a vůně.

Třetím propadákem je 12 rybích prstů v těstíčku hlubokozmrazených - IGLO Crispy Batter Fish Fingers z Německa, které k nám dodává slovenská firma Alfa - R. Obsahují ani ne 46 procent tresčího masa a údaj na obale splnily jen při započtení 10procentní nejistoty měření. K tomu mají i nejvyšší množství fosfátů ze všech testovaných prstů. Mezi propadáky jsou také nejtučnější, přes 11 a půl procenta. Hodnotitelé jim vyčítali nevýraznou prázdnou chuť, mokrou a mazlavou konzistenci.

Kilo těchto prstů vyjde na 268 korun. Kilogram čistého rybího masa v nich pak v přepočtu na 583 korun. Kilo filetů chlazené tresky si přitom můžete koupit přibližně od dvou do čtyř stovek.

Vítěz testu

Úplně nejvíce rybího masa obsahují předsmažené Rybí prsty Marefino od německé firmy Greenland Seafood Wilhelmshaven. Jsou vyrobené z částečně mleté, drcené aljašské tresky.

Na obale výrobce píše, že obsahují 50 procent masa. Laboratorní testy ale ukázaly, že ho tam je ve skutečnosti o 13 procent více, přes 63 procenta. Neobsahují glutamáty, fosfáty a ze všech testovaných jsou také nejméně tučné, něco málo přes 6 a půl procenta tuku. Chuť mají příjemnou, přiměřeně slanou, vůni rybí, čistou. Hodnotitelé jim vytkli jen našedlou barvu a to, že jsou tužší na skusu.

Mezi testovanými stojí nejméně, kilo jen za 89, tedy o 11 korun méně než propadák testu, rybí prsty Bidvest, které mají o neuvěřitelných 42 procent masa méně. Kilo čistého masa vyjde na 140 korun.

Následující rybí prsty mají také vysoký obsah masa, nad 60 procent. Deklaraci na obale, že ho obsahují 65 procent, ale dodržely až po započtení 10procentní nejistoty v měření.

Jde o rybí prsty z aljašské tresky MSC Ocean Sea od firmy Greenland Seafood Europe z německých Brém. Mají druhý nejvyšší obsah masa mezi testovanými. Téměř 63 procenta. Tuku mají necelých 8 procent a obsahují nejméně soli, jen půl procenta. V senzorice obsadily třetí místo. Kilo vyjde v přepočtu na 122 korun, čisté tresčí maso v přepočtu na 194 korun.

Třetí nejvyšší obsah masa, přes 62 procenta, pak mají rybí prsty vyrobené pro Globus v Německu. Vyhrály senzorické testy s nejlepší chutí, vůní, barvou a konzistencí.

Těsně nad hranicí 60 procent masa mají rybí prsty Grand Mare vyrobené pro Penny Market stejnou firmou z Německa jako ty s úplně nejnižším obsahem masa. V senzorice se umístily na čtvrtém místě. Kilo za 122, čisté maso aljašské tresky v nich vyjde na 203 korun.

Kompletní výsledky (pořadí podle obsahu rybího masa):
1. MAREFINO
Rybí prsty, 18x25 g, 450 g, Výrobce: GREENLAND Seafood Wilhelmshaven GmbH, Flutstr. 84, Datum spotřeby: 15. 12. 2016
Mleté rybí maso
Cena za 1 kg/ Kč88,70
Cena za 1 kg čistého rybího masa/ Kč140,20
Obsah rybího masa (g/100 g, +- 10%)63,28
Tuk (g/100 g, +- 3%)6,62
Kyselina glutamová (mg/kg, +- 10%)<200
Fosfáty (mg/kg, +- 5%)<200
Chlorid sodný (sůl, g/100 g, +- 6,6%)0,93
Senzorika5
2. MSC Ocean Sea
Fish Fingers, Made from alaska polllock fillet, 450 g, Výrobce: Greenland, Seafood Europe GmbH, Otto Lilienthal Str. 23, Bremen,Datum spotřeby: 10. 12. 2016
Cena za 1 kg/ Kč122,00
Cena za 1 kg čistého rybího masa/ Kč193,90
Obsah rybího masa (g/100 g, +- 10%)62,93
Tuk (g/100 g, +- 3%)7,92
Kyselina glutamová (mg/kg, +- 10%)<200
Fosfáty (mg/kg, +- 5%)<200
Chlorid sodný (sůl, g/100 g, +- 6,6%)0,54
Senzorika3
3. Globus
10 Fischstabchen aus saftigen Fischfilet, 300 g Vyrobeno pro GLOBUS v Německu, Datum spotřeby: 10/2016
Cena za 1 kg/ Kč166,30
Cena za 1 kg čistého rybího masa/ Kč267,80
Obsah rybího masa (g/100 g, +- 10%)62,09
Tuk (g/100 g, +- 3%)7,37
Kyselina glutamová (mg/kg, +- 10%)<200
Fosfáty (mg/kg, +- 5%)<200
Chlorid sodný (sůl, g/100 g, +- 6,6%)0,72
Senzorika1
4. FROSTA
100% natural taste Golden fish fingers, 10 pieces, 300 g, Výrobce: Německo,  Datum spotřeby: 7/2016
Cena za 1 kg/ Kč249,70
Cena za 1 kg čistého rybího masa/ Kč406,10
Obsah rybího masa (g/100 g, +- 10%)61,49
Tuk (g/100 g, +- 3%)7,87
Kyselina glutamová (mg/kg, +- 10%)<200
Fosfáty (mg/kg, +- 5%)<200
Chlorid sodný (sůl, g/100 g, +- 6,6%)0,97
Senzorika6
5.GRAN MARE
Filé z aljašské tresky, rybí prsty, 15 kusů, 450 g, Vyrobeno pro Penny Market s.r.o. v Greeland Seafood Williamshaven GmbH, Německo, Datum spotřeby: 11/2016
Cena za 1 kg/ Kč122,00
Cena za 1 kg čistého rybího masa/ Kč202,80
Obsah rybího masa (g/100 g, +- 10%)60,15
Tuk (g/100 g, +- 3%)7,36
Kyselina glutamová (mg/kg, +- 10%)<200
Fosfáty (mg/kg, +- 5%)<200
Chlorid sodný (sůl, g/100 g, +- 6,6%)0,88
Senzorika4
6. K classic
15 Fish fingers, 450 g, 15 pieces (rybí prsty z aljašské tresky, obalované, předsmažené), Vyrobeno v Německu pro Kaufland ČR v.o.s., Datum spotřeby: 4. 12. 2015
Cena za 1 kg/ Kč88,70
Cena za 1 kg čistého rybího masa/ Kč149,70
Obsah rybího masa (g/100 g, +- 10%)59,25
Tuk (g/100 g, +- 3%)7,07
Kyselina glutamová (mg/kg, +- 10%)<200
Fosfáty (mg/kg, +- 5%)<200
Chlorid sodný (sůl, g/100 g, +- 6,6%)0,80
Senzorika2
7. NOWACO
Rybí prsty předsmažené, 10 kusů, 250 g, Původ: Polsko PL, Prodejce: Bidvest Czech Republic s.r.o., Datum spotřeby: 21. 10. 2015.
Mleté rybí maso
Cena za 1 kg/ Kč159,60
Cena za 1 kg čistého rybího masa/ Kč278,20
Obsah rybího masa (g/100 g, +- 10%)57,37
Tuk (g/100 g, +- 3%)9,41
Kyselina glutamová (mg/kg, +- 10%)<200
Fosfáty (mg/kg, +- 5%)1828
Chlorid sodný (sůl, g/100 g, +- 6,6%)0,59
Senzorika8
8. Fish Trader
Rybí prsty, 10 ks, 250 g, Původ: Polsko,  Distributor: Bidvest Czech Republic s.r.o., Datum spotřeby: 26. 09. 2016
Mleté rybí maso
Cena za 1 kg/ Kč99,60
Cena za 1 kg čistého rybího masa/ Kč179,30
Obsah rybího masa (g/100 g, +- 10%)55,55
Tuk (g/100 g, +- 3%)9,35
Kyselina glutamová (mg/kg, +- 10%)<200
Fosfáty (mg/kg, +- 5%)1741
Chlorid sodný (sůl, g/100 g, +- 6,6%)0,46
Senzorika9
9. IGLO
Crispy Batter Fish Fingers, 336 g, Výrobce: Frozen Fish International GmbH, Am Lunedeich 115, Bremerhaven, DE, Datum spotřeby: 11/2016
Cena za 1 kg/ Kč267,60
Cena za 1 kg čistého rybího masa/ Kč582,80
Obsah rybího masa (g/100 g, +- 10%)45,92
Tuk (g/100 g, +- 3%)11,61
Kyselina glutamová (mg/kg, +- 10%)<200
Fosfáty (mg/kg, +- 5%)2025
Chlorid sodný (sůl, g/100 g, +- 6,6%)0,87
Senzorika7
10. VICI
Rybí prsty z treskovitých ryb, 225 g, Vyrobeno v Estonsku,  Prodejce: VICIUNAI CENTRAL EUROPE , s.r.o., Datum spotřeby: 29. 10. 2016
Mleté rybí maso
Cena za 1 kg/ Kč91,50
Cena za 1 kg čistého rybího masa/ Kč238,90
Obsah rybího masa (g/100 g, +- 10%)38,35
Tuk (g/100 g, +- 3%)7,47
Kyselina glutamová (mg/kg, +- 10%)763
Fosfáty (mg/kg, +- 5%)<200
Chlorid sodný (sůl, g/100 g, +- 6,6%)0,63
Senzorika10
11. Rybí prsty obalované
10 ks, 250 g, Původ: Estonsko, Distributor: Bidvest Czech Republic s.r.o., Datum spotřeby: 3. 12. 2016
Mleté rybí maso
Cena za 1 kg/ Kč99,60
Cena za 1 kg čistého rybího masa/ Kč463,70
Obsah rybího masa (g/100 g, +- 10%)21,48
Tuk (g/100 g, +- 3%)7,87
Kyselina glutamová (mg/kg, +- 10%)1244
Fosfáty (mg/kg, +- 5%)<200
Chlorid sodný (sůl, g/100 g, +- 6,6%)0,71
Senzorika11
Související témata:

Výběr článků

Načítám