Článek
Sumce vypustili rybáři do Rožmberka před několika lety, ale už dva roky ho při výlovu nevytáhli.
„Zatím v sítích určitě nebyl. Možná je stále v korytě Staré řeky, ale uvidíme při dalších zátazích. Určitě se na něj všichni těšíme,“ sdělil Právu po prvním zátahu Stanislav Vestfál, vedoucí střediska Rožmberk společnosti Rybářství Třeboň. Téměř s jistotou by se měl však v sítích objevit dvacetikilový kapr Pepa, kterého rybáři vytáhli i minulý rok a zase jej do rybníka vrátili.
Na výlovu pracovala od pátečního rána asi čtyřicítka rybářů a sledovaly je hned v první den stovky lidí. Rožmberk je největší rybník v Čechách, ale z hlediska vylovených ryb patří spíše do průměru.
„Tyhle výlovy jsou výjimečné především svojí atmosférou. Rožmberk je největší a budeme tvrdit, že i nejhezčí. Nikde jinde nepotkáte tolik lidí, kteří nás při práci sledují a chodí až k lovišti. Očekáváme, že do neděle vylovíme 160 tun ryb, z čehož 140 tun tvoří kapři, zbytek amuři, tolstolobici, líni a dravci,“ uvedl Vestfál.
Výlov Rožmberka je hlavně komerční záležitostí, kterou rybáři organizují. V pátek dopoledne si návštěvníci mohli vyzkoušet například simulátor lovu ryb na udici, projít celý výlov s výkladem, a především ochutnat řadu dobrot jako například rybí polévku, filety, řízky, nebo vyhlášené kapří hranolky.
„Na výlov jsme přijeli z Třeboně na kole, protože tam trávíme dovolenou. Určitě si pochutnám na rybě, hlavně mě ale zajímá, jak výlov probíhá. Má to tady atmosféru,“ pochvalovala si Jiřina Podlipská z Plzeňska.
Návštěvníci si samozřejmě mohou ryby koupit i na místě. Kilogram kapra stojí 75 korun, candát 370, sumec 210 a například štika 270 korun za kilogram.