Hlavní obsah

Rybář zkolaboval u rybníka v Rebešovicích. Pan Vojtěch ho zachránil masáží srdce

Pan Zdeněk, muž seniorského věku, se jako už mnohokrát předtím vydal nedávno chytat ryby do rybníka u Rebešovic, což je oblíbená lokalita v těsném sousedství Brna. Z rybolovu se však stalo velmi rychle drama, muž zkolaboval a bezvládně spadl do vody.

Foto: archiv ZZS JMK

Záchranáři oživovali rybáře přímo u rybníka. Zásadní však byla poskytnutá první pomoc

Článek

„Měl velké štěstí, že v tu chvíli byl poblíž Vojtěch Sklenář, který zavolal na naši tísňovou linku. Jednalo se o zástavu oběhu. Pan Vojtěch duchapřítomně ihned zahájil telefonicky asistovanou neodkladnou resuscitaci (TANR), se kterou mu pomáhala naše operátorka. V tu samou chvíli už na místo mířily naše pozemní posádky i vrtulník,“ popsala situaci mluvčí ZZS JMK Michaela Bothová.

Nejkrásnější okamžik. Srdce zase bije

Po příjezdu zdravotníci navázali na již zahájenou resuscitaci. Stlačování hrudníku, použití defibrilátoru a zaléčení vedlo k obnovení životních funkcí pacienta. „Je to vždycky dobrý pocit, když srdce začne znovu bít a pacient se sám nadechne. Všichni odvedli skvělou práci, moji kolegové i policisté, tedy first respondeři. Chtěl bych pochválit především pana Vojtěcha, který byl na začátku příběhu a prováděl v prvních minutách skutečně kvalitní masáž,“ ocenil vzorovou práci amatérského zachránce lékař Emil Kykloš, který byl také na místě. Senior byl následně transportován k další péči do Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

V hasičské nádrži na Kladensku se utopilo malé dítě

Krimi
Foto: Archiv ZZS JMK

Vojtěch Sklenář zahájil okamžitou masáž srdce. Jako hrdina se ale necítí.

Jako hrdina se necítí

„Snažil jsem se, jak nejlépe to šlo, o první pomoci něco vím, teď se mi to hodilo. Nepovažuji to ale za hrdinský čin, tohle by měl udělat každý,“ říká skromně zachránce, který pracuje jako technik v Dopravním podniku města Brna. „Pro nás pan Vojtěch bezesporu hrdinou dne je,“ dodala mluvčí. „Díky všem, jsem nesmírně vděčný za to, že jsem na tomto světě ještě mohl zůstat,“ děkuje zachráncům již z domácí péče pan Zdeněk.

V současných horkých dnech je podle záchranářů pravděpodobnost podobných případů mnohem vyšší. Dehydratace v kombinaci s vysokými teplotami a bohužel někdy i alkoholem může vést ke značným zdravotním problémům. Duchapřítomnost pak hraje při boji o život mimořádnou roli.

Napadenou ženu v Praze resuscitovali, zakrvácený muž jim v tom bránil

Krimi
Související témata:

Související články

Muž utonul v bazénu v Praze

Bezmála hodinu se snažili záchranáři oživovat staršího muže, kterého plavčíci vytáhli z bazénu v pražských Řepích kvůli tonutí. Resuscitace nakonec nebyla...

Výběr článků

Načítám