Hlavní obsah

Ruský agent z velké výměny přednášel i na univerzitě v Praze

Ruský agent Pavel Rubcov alias Pablo González, který byl součástí velké výměny vězňů mezi Ruskem a Západem, pobýval opakovaně v Praze. Vydával se za španělského novináře, aspoň tak se představoval opozičním představitelům. Mezi roky 2018 a 2019 přednášel na Letní škole na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Foto: Profimedia.cz

Lidé v červnu protestovali před polským konzulátem proti zadržení španělského novináře Pabla Gonzáleze, z něhož se vyklubal ruský agent Pavel Rubcov.

Článek

Na působení ruského agenta GRU Gonzáleze alias Rubcova na území Česka upozornil Radiožurnál.

González se prosadil jako respektovaný „španělský válečný reportér“, který dělal rozhovory s ruskými opozičníky. S nimi se podle médií scházel i v Praze a psal o nich reporty velícím důstojníkům.

Navazoval také kontakty se studenty a přednášel jim o válce na Ukrajině. V roce 2018 se jako válečný zpravodaj se zaměřením na postsovětský prostor stal jedním z lektorů Letní školy žurnalistiky Borise Němcova na pražské filozofické fakultě.

Děti špionského páru nevěděly, že jsou Rusové. Zjistily to až v letadle při velké výměně vězňů

Svět

„On byl primárně nasazen na Žannu Němcovovou (dcera zavražděného ruského opozičníka Borise Němcova) jako jednu z tváří ruské opozice. S ní se seznámil v roce 2016 a získal si její důvěru,“ řekl Radiožurnálu jeden z hlavních organizátorů letní školy, historik Marek Příhoda.

Na lustrování lektorů či studentů letní školy podle něj neměl organizační tým kapacitu. Navíc bylo před vypuknutím války na Ukrajině. Podobně se vyjádřilo vedení fakulty. Záležitost je mrzí, ale nemohou suplovat roli zpravodajských služeb, pokud nejsou podezřelé informace veřejné.

Podílet se měl González alias Rubcov i na výběru studentů do kurzu, šlo o zájemce z Ruska, Běloruska, Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Německa, Moldavska, Ukrajiny a USA. Přednášel na dvou ročnících letní školy a nikdo neměl nejmenší podezření, že by mohl být špiónem.

Nadace Borise Němcova spolupracuje s fakultou nejméně od roku 2018, soustředí se kolem ní osobnosti ruské opozice. K nim se dostal González velmi jednoduše.

V roce 2016 se jako španělský novinář akreditoval na akce pořádané lidmi kolem nadace a požádal Žannu Němcovovou rusky o rozhovor, jak píše ruský opoziční server Medúza. To mu otevřelo dveře na další akce a k dalším ruským opozičníkům. S některými navázal přátelský vztah.

V dubnu organizaci Rusko zařadilo na seznam zakázaných organizací, spolupráce s ní je podle ruských úřadů trestná.

Španělsko-ruský novinář

Gonzálezovo dokonalé krytí rozkryla až výměna prominentních vězňů mezi Západem a Ruskem 1. srpna letošního roku.

Kreml si výměnou za 16 vězňů vybral desítku krajanů uvězněných v západních zemích, mezi nimi i vysokého holohlavého muže s plnovousem - Pavla Rubcova, kterého po příletu do Ruska uvítal na letišti i prezident Vladimir Putin.

Posledního dva a půl roku strávil Rubcov ve vazbě v Polsku. Zadržen byl po invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Ukázalo se, že jde o agenta hlavního zpravodajského ředitelství ruského generálního štábu. Policisté u něj našli reporty velícím důstojníkům o opozici i e-maily Borise Němcova, zavražděného v roce 2015.

„S využitím svého novinářského statusu vedl aktivity pro Rusko. Díky tomu se mohl volně pohybovat po celé Evropě a po světě, včetně zón zasažených ozbrojenými konflikty a oblastí politického napětí,“ uvedla k tomu polská vláda.

Rubcov se narodil v roce 1981 v Rusku, jeho matka měla španělské kořeny. V dětství s ní ve Španělsku pobýval a dostal nový pas na jméno Pablo González Yagüe. Pod tímto jménem pak na Západě žil a stal se respektovaným novinářem. Ruský pas získal ve svých 21 letech na jméno Pavel Rubcov.

Zacharovová se navezla do Pavla: Je to šokující vyvrhel a mluví jako terorista

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám