Hlavní obsah

Ruská připomíná jména vězněných. Aktivisté v Praze přelepili cedule

Aktualizováno

V noci na sobotu se proměnily cedule s názvem ulice Ruská v pražských Vršovicích. Smutné výročí dva roky trvající ruské invaze na Ukrajinu připomínají jména vězněných odpůrců a disidentů, kterými aktivisté přelepili cedule. Aktivitou se již zabývá policie.

Foto: Kristýna Šopfová, Novinky

Ulice Ruská – přelepená cedule s názvem ulice

Článek

Akce připomíná také smrt ruského opozičního politika Alexeje Navalného, který před týdnem zemřel v trestanecké kolonii na Sibiři.

„S upřímnou bolestí v srdci oznamujeme, že válka na Ukrajině dnešním dnem slaví smutné druhé výročí. Navíc, ironií osudu, právě v těchto nešťastných dnech nás zasáhla zpráva, že se Putinovu režimu podařilo navždy umlčet nejznámějšího ruského opozičního politika a politického vězně Alexeje Navalného,“ píší aktivisté ve vzkazu, který její členové nalepili na pouliční lampy.

Foto: Kristýna Šopfová, Novinky

Tramvajová zastávka Ruská v Praze

„O to důležitější je, abychom si, nejen dnes, připomínali, za co bojují a umírají naši ukrajinští sousedé a za co jsou v Rusku vězněni lidé, pro které není svoboda jen prázdné slovo. Inspirováni lidskoprávní organizací Memorial bychom tímto rádi upozornili na další obyčejné lidi v Rusku, kteří nemohou být se svými rodinami jen proto, že odmítli mlčet,“ stojí v dokumentu, který pokračuje slovy: „Právě my bychom měli rozumět hodnotě lidské svobody a statečnosti lidí, kteří jsou ochotni za ni bojovat a nasazovat život. Sláva Ukrajině, sláva svobodě.“

Foto: Kristýna Šopfová, Novinky

Vzkaz připomíná dva roky války na Ukrajině

Věznění aktivisté

Jména na cedulích obsahují QR kódy, které přesměrují na další informace o dané osobě. Například tramvajová zastávka Ruská připomíná osmatřicetiletého aktivistu Sejrana Salijeva, který má tři děti a působil jako průvodce i aktivista platformy Krymská solidarita.

V říjnu 2017 byl zadržen a obviněn z účasti v panislámské mezinárodní organizaci, která je v Rusku označena za teroristickou a zakázaná. Odsouzen byl na šestnáct let v kolonii s přísným režimem.

Přelepením asi 25 cedulí se již zabývá pražská policie. „Samozřejmě se tím budeme zabývat, například zda přelepením cedulí nebylo spácháno nějaké přestupkové jednání,“ řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

Názvy ulic připomínající místa v Ruské federaci nebo na Ukrajině přelepili aktivisté už před dvěma lety, jako gesto solidarity a nesouhlasu s invazí. Připojilo se i vedení Prahy. Do ukrajinských barev nechalo zbarvit názvy zastávek MHD u Náměstí Míru a Krymské ulice.

Organizace Memorial po uveřejnění článku upozornila, že za guerillovou akcí přímo nestojí. Aktivisté jen využili medailonky politických vězňů, které organizace publikovala.

Memorial je mezinárodní organizace zaměřená na lidská práva a historicko-vzdělávací aktivity, založená v roce 1992 v Moskvě. U jejího zrodu stál akademik Andrej Sacharov. Před dvěma lety ji nejvyšší ruský soud zakázal. Česká odnož vznikla přes osmi lety a spolupracuje s ruskými kolegy.

Česko poslalo Ukrajině už přes 200 kusů techniky. Za pomoc nabízí Německo další tanky

Domácí

Výběr článků

Načítám