Hlavní obsah

Rozšíření Onsemi je pro Rožnov výzvou

Kde brát nové zaměstnance pro chystané rozšíření výroby americké firmy Onsemi nemá 16,5tisícový Rožnov pod Radhoštěm. Nezaměstnanost je ve městě nízká, dosahuje třech procent a firmě, která bude potřebovat do sedmi let dalších tisíc zaměstnanců, budou muset pomoci lidé z okolních měst a obcí. Nyní má firma sídlící v Rožnově zhruba 1700 pracovníků.

Onsemi v Rožnově pod RadhoštěmVideo: Aleš Fuksa, Novinky

Článek

I tak je ale největší zahraniční investice v moderní historii České republiky do technologie výroby speciálních čipů v řádech zhruba 44 miliard korun hlavně pozitivní výzvou pro město i jeho obyvatele. Tvrdí to starosta Rožnova pod Radhoštěm Jan Kučera (nez.).

„Pro nás je to skvělá zpráva, vidíme v tom příležitost jak pro město, tak pro celý region,“ řekl Novinkám a Právu starosta. A doplnil: „Nejde pro Rožnov o žádného strašáka, toto je výroba s vysokou přidanou hodnotou, která přivede i řadu velmi vzdělaných lidí. Stavět se navíc bude v průmyslovém areálu bývalé Tesly.“

Výhodou je i to, že je Onsemi dlouhodobým partnerem města, který už má v Rožnově mnoho let své zázemí. „Víme, do čeho jdeme,“ konstatoval starosta.

Foto: Aleš Fuksa

Onsemi Rožnov pod Radhoštěm

Výrazné rozšíření výroby s sebou nese i nové výzvy nejen pro americkou firmu, ale hlavně pro město. Například v oblasti bydlení, dopravy nebo služeb.

„Samozřejmě se bude muset rozšířit možnost bydlení a zvýšit kapacita ve školkách a školách. A to bude horší, budovy a pozemky, co nebyly obsazeny nebo využity, tak je město například prodalo soukromníkům,“ uvedl Vlastimil Táborský, který se do Rožnova přistěhoval před padesáti lety. Problém podle něj bude i sehnat tisíc nových zaměstnanců. „Nevadí, když přijdou třeba i z okolních zemí. Záleží, jak se budou chovat,“ uvedl.

Pozitivně to vidí také Renata Kučerová z Rožnova pod Radhoštěm: „Za mě je rozšíření jen kladné. Je to příležitost pro lidi mít tady na Valašsku stabilní práci.“

Stabilní práce i benefity

To potvrzují samotní zaměstnanci Onsemi. „Pracuji v Onsemi sedm let. Máme tu velmi dobré pracovní podmínky, když se člověk podívá na jiné nabídky práce v rámci kraje,“ přiznal Martin Krutil z Rožnova.

Jeho kolega hovořil obdobně. „Je to příležitost pro Rožnov. Myslím si, že se bude chtít Onsemi snažit vybudovat třeba i nové byty pro zaměstnance. Nějaké investice půjdou také do infrastruktury města. Práce v Onsemi je nadstandardní. Jsou tu příspěvky na bydlení, na dopravu. Lidé, kteří bydlí více než deset kilometrů od firmy, dostávají také peníze navíc a nechybí příplatky za směnnost,“ řekl Martin Pelikán z Valašského Meziříčí. V podniku pracuje dva roky.

Americká investice za dvě miliardy dolarů míří do Rožnova. Výrobce čipů tam rozšíří závod

Ekonomika

V případě, že do města přibude tisícovka nových zaměstnanců Onsemi, má část obyvatel Rožnova podle starosty obavy právě kvůli dosavadní současné kapacitě služeb a dopravy. „Ty obavy jsou oprávněné. Jde o kapacitu škol, školek. Potřeby zdravotní péče nebo parkování. A my se jako město chystáme na to, abychom ten nárůst počtu zaměstnanců a obyvatel využili a doplnili služby,“ vysvětlil starosta.

Město už má například připravenou jednu třídu, kterou by mohlo otevřít v případě potřeby. A v plánu jsou další tři nové třídy základní školy. Navíc Rožnov koupil od kraje nevyužitý internát, který hodlá přebudovat na byty.

Kumšt sehnat zaměstnance

Shánět a nabírat nové zaměstnance z Rožnova či okolních obcí bude pro náboráře Onsemi oříšek. „V současné době ve městě dosahuje míra nezaměstnanosti hodnoty 3,06 procenta, což je velmi nízká nezaměstnanost, při níž se zaměstnavatelům nabírají obtížně noví zájemci o práci. Pokud bude ale nábor rozložený v čase, určitě bude daleko větší schopnost obsazovat místa,“ řekla Právu ředitelka Úřadu práce Zlínského kraje Miriam Majdyšová.

Obavy z rozšíření Onsemi mají i někteří místní podnikatelé, hlavně z přetahování zaměstnanců.

Foto: Aleš Fuksa

Onsemi v Rožnově pod Radhoštěm

Podle starosty Rožnova bude při navýšení počtu zaměstnanců Onsemi o jednu tisícovku zhruba třetina bydlet ve městě a další třetina v širším okolí Rožnova. „A počítáme s tím, že třetina lidí bude dojíždět z větší dálky. Ale stále se bavíme o tom, že ta investice Onsemi má být dokončena v horizontu sedmi let.“

Energoaqua bude připravena

Místo chátrající budovy ve středu areálu Tesly má vzniknout nový asi šestipatrový objekt Onsemi s množstvím technologií. V areálu Tesly vlastní Onsemi kolem deseti objektů. Podle generálního ředitele společnosti Energoaqua Oldřicha Havelky je to téměř čtyřicet procent plochy areálu, dalších 54 procent vlastní Energoaqua. Ta je nejen správcem areálu, ale i provozovatelem čistírny odpadních vod v něm.

„Pro nás je to stejná výzva, už dva roky se na tento projekt připravujeme, abychom byli kompatibilní s rozvojem Onsemi. Dodáváme jim energie a vodu. I speciální plyn, vodík, dusík, kyslík a demineralizovanou vodu. A s tím souvisí i čištění odpadních vod,“ sdělil Havelka. „Máme projekty, jak rozšiřovat kapacitu a účinnost našich technologických zařízení, abychom stíhali vyhovět. Kapacita je a bude dostatečná,“ dodal Havelka.

Od křemíku po hotový čip, Onsemi v Rožnově zamezí prodlevám s dodávkami

Ekonomika

Výběr článků

Načítám