Hlavní obsah

Rozpočet pro školství se má navýšit o 18 miliard, odbory jsou stále ve střehu

Položka pro vzdělávání má podle návrhu rozpočtu činit téměř 291 miliard, což je zhruba o 18 miliard více než loni. Přestože se jedná o významné navýšení oproti původním očekáváním, odboráři netleskají. Stále totiž není jasné, kudy přesně peníze potečou. Starosti mají hlavně o nepedagogické pracovníky, jako jsou kuchařky, školníci, účetní či správci IT. Na své si nepřišly ani vysoké školy.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministr školství Mikuláš Bek

Článek

„Ve srovnání s rokem 2021 jde o navýšení o 50 miliard korun,“ sdělil Novinkám ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Podle něj se rozpočet pro školství navyšuje o 22 miliard korun, jenže letošní rozpočet pro jeho ministerstvo se navyšoval v různých fázích. A nakonec i po novém roce vzrostl skoro o pět miliard korun. Přesto to nestačilo na zaplacení všech mezd ve školství, protože ministerstvo financí škrtlo tisíce pozic nepedagogických pracovníků.

„A my dodnes ani nevíme, s kolika nepedagogickými pracovníky se počítá pro příští rok,“ řekl Novinkám šéf školských odborů František Dobšík.

Rozpočet bude příští rok s deficitem 241 miliard, schválila vláda

Ekonomika

Podle návrhu rozpočtu by se měly zvýšit platy provozním zaměstnancům a části pedagogů, kam se řadí asistenti, vychovatelky, školní psychologové nebo speciální pedagogové, o pět procent.

Letos se jim snížil rozpočet o dvě procenta a vyhlídka do budoucna neslibuje ředitelům škol, že budou mít při rozdělování peněz lehčí ruku. Podle zákona dostanou patřičný příděl, aby plat učitelů činil 130 procent průměrné mzdy z roku 2023, ale z daného balíku museli loni vydávat peníze i na platy dalších zaměstnanců.

Nejasná je situace i třeba kolem školních psychologů a speciálních pedagogů. Dosud byli placeni z peněz z evropských dotací, ale od příštího roku by měli být zajištěni z národních struktur. Změna zákona pro tento krok ještě není schválena.

Dobšíka znepokojuje třeba i nejistota kolem výdajů na učební pomůcky. Přesnější údaje o rozpočtu by měly být k mání během tohoto týdne, kdy se Bek sejde s odbory.

Kuchařky, školníci i školní psychologové si polepší jen o pět procent, řekl Bek

Domácí

Ministr zdůraznil, že se počítá s výrazným navýšením peněz pro vysoké školy. „Zásadní je navýšení výdajů na vysoké školství, pro které je v rozpočtu vyčleněno 34,9 miliardy korun, což je meziročně o čtyři miliardy korun víc. V absolutních číslech je to nejvyšší nárůst této kapitoly v historii. V procentuálním vyjádření je navýšení o 13 procent nejvyšším nárůstem od roku 2018,“ napsal Novinkám.

Vysokoškolské odbory taková částka neuklidňuje. „Je to určitě posun k lepšímu, ale rozhodně to neodpovídá tomu, co požadujeme. A to je šest miliard. Příští týden se sejdeme s Radou vysokých škol a Českou konferencí rektorů a budeme se to snažit ještě posunout,“ řekl minulý týden Novinkám.

Šéfka České konference rektorů Milena Králíčková už před časem uvedla, že souhlasí s postojem ministra školství, že by na vysoké školy mělo plynout šest miliard v každém roce po tři léta. Hovořila o nepodkročitelné hranici. Podle propočtů Rady vysokých škol činí podfinancování terciárního vzdělávání až 11 miliard.

Akademici kvůli rozpočtu zvažují stávku i odmítnutí státnic

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám