Hlavní obsah

Šokovali primátorku. Piráti v Českých Budějovicích opustili koalici

České Budějovice
Aktualizováno

Koalice v Českých Budějovicích ztratila nadpoloviční většinu. K překvapení primátorky města Dagmar Škodové Parmové (ODS) ji opustili Piráti. V koalici zůstávají ODS, Společně pro Budějovice a Jihočeši 2012.

Foto: Profimedia.cz

Primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová

Článek

V pondělí rezignovala na post zastupitelky města České Budějovice Zuzana Kudláčková (Piráti). Končí i na pozici náměstkyně primátora pro kulturu, životní prostředí a územní skupiny.

Důvodem je podle ní neshoda v koalici ohledně změny územního plánu. Další dva zastupitelé Pirátů Martin Novotný a Pavla Heyduková v pondělí oznámili koaličním partnerům, že odcházejí do opozice, ve které je hnutí ANO, Občané pro Budějovice a SPD.

„Důvodem k mému odchodu je především aktuální rozdílný názor mezi koaličními partnery a naším zastupitelských klubem na zásadní změnu územního plánu v evropsky významné lokalitě Vrbenské rybníky,“ řekla Kudláčková.

Koalice v Českých Budějovicích hotova, primátorkou je poprvé žena

Domácí

„Blesk z čistého nebe“

V koalici tak zůstávají ODS, Společně pro Budějovice a Jihočeši 2012, kteří mají dvacet zastupitelů z celkem pětačtyřiceti. Na většinu přitom potřebují dvacet tři hlasů. Koalice v pondělí oznámila, že zatím neví, zda si najde jiného partnera, aby získala nadpoloviční většinu, či bude vládnout v menšině.

„Je to blesk z čistého nebe, důvody Pirátů nechápu,“ řekla Novinkám primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Kudláčková po rezignaci řekla, že po celou dobu od nástupu do funkce pracovala v souladu s programem Pirátů.

„Prosadila jsem založení ústavu, který u nás provede vše potřebné v souvislosti s titulem Evropského hlavního města kultury, kterým se České Budějovice stanou v roce 2028. Připravují se také již oslavy 760 let založení města. Dotáhla jsem rovněž například otevřené veřejné výběrové řízení na ředitele Jihočeského divadla s převahou odborníků v komisi, jasné zadání na městské adventní trhy, které jsou u nás čím dál oblíbenější, koncesní řízení na kino Kotva také s jasným zadáním a financováním pro budoucí provozovatele, navýšení financí na projekt Umění ve městě a pro Galerii moderního umění a architektury. To samé platí pro oblast životního prostředí,“ uvedla Zuzana Kudláčková.

Výběr článků

Načítám