Hlavní obsah

Rozmazlenost mladých? Přibývá mezi nimi sebevražd, bije na poplach Vobořil

Lidí, kteří se sáhli na život, loni opět přibylo. Sebevraždu spáchalo 1300 lidí, číslo roste hlavně mezi mladými lidmi. Společnost by proto neměla jejich problémy a obavy bagatelizovat a brát jako rozmazlenost. Upozornil na to národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil na mezinárodní konferenci Inovativní postupy v oblasti duševního zdraví.

Foto: Foto PRÁVO – Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Moje generace má tendenci problémy mladých bagatelizovat a přikládat to rozmazlené době. Možná. Jenže reálně nám v této věkové skupině narůstá počet sebevražd,“ řekl Vobořil na konferenci v Lichtenštejnském paláci na břehu Vltavy.

Narážel tím na existenční krizi, s níž se mladí vypořádávají. „Existenciální krizi mladých lidí nelze bagatelizovat jako rozmazlenost v dnešní době ,“ řekl.

Přibývá dětí se sebepoškozováním, ale i těch, které mají genderové poruchy.

Seniory trápí osamělost

Stejně tak čelí náporu na duševní zdraví senioři. Stovky z nich podle Vobořila ročně spáchají sebevraždu, protože nevidí ve svém dalším životě smysl, a i když mají kde bydlet, co jíst, cítí se osaměle.

Že je situace vážná, zdůraznil i uznávaný psychiatr Jiří Horáček z Národního ústavu duševního zdraví. Přibývá i dětí potýkajících se se změnou genderové identity. „Trend začal v roce 2018 a covid to akceleroval,“ doplnil.

Vědci i psychiatři tak vysoký nárůst přičítají dopadům pandemie covidu, ekonomické krizi , vlivu digitálních technologií i válce na Ukrajině. Očekávají, že lidí s duševními problémy bude v dalších letech dál přibývat.

Psychiatr Horáček: Léčba traumat způsobených na Ukrajině se týká i nás

Domácí

S výzkumem léků na léčbu psychických nemocí se ale zaspalo. Farmaceutický průmysl se podle Vobořila dlouho zaměřoval na tlumení projevů skrz prášky na spaní, antidepresiva nebo antipsychotika.

Nadějná psychedelika, žádný fet

Velká pozornost se upírá k psychedelickým látkám, jako je ketamin nebo psilocybin, který je extrahován z lysohlávek.

Mohly by nahradit antidepresiva, mají i rychlejší nástup. Jejich efekt testují výzkumníci z Národního ústavu duševního zdraví a Univerzity Karlovy. Horáček vyvrátil, že by tyto látky způsobovaly závislost.

Dosavadní poznatky z klinických studií ukazují, že se po podání psychedelik stav pacientů s depresí zlepšil a efekt trval několik týdnů. Vědci testují efekt i u paliativních pacientů s nevyléčitelnými chorobami, jako je roztroušená skleróza nebo atypická forma Parkinsonovy choroby.

„Tisíce lidí v České republice dnes hledají psychedelické zážitky, bohužel zatím spíš v nelegální nabídce, protože stát nic legálně neumožňuje. Nejde o tzv. feťáky nebo pravidelné uživatele rekreačních drog,“ doplnil Vobořil. Jde podle něj spíš o lidí, kteří chtějí tlumit stres, najít důvod k přežití.

Vyzval proto zákonodárce, ať najdou „legální koridor“ pro užívání těchto látek, aby nebyli lidé trestáni a nemuseli žádat prezidenta republiky o milost.

Lékaři volají i po možnosti využívat tyto látky v inovativní léčbě.

„Domníváme se, že by měly být vytvořeny rychle legislativní podmínky, aby mohl výzkum pokračovat a psychedelika se mohla dostávat do praxe, “ apeloval Horáček.

Poslanci nedávno řešili pozměňovací návrh, který by větší využití psilocybinu v léčbě v psychiatrických nemocnicích a léčebnách umožnil. Jeho přijetí neprošlo.

Na roztroušenou sklerózu vytáhl konopí, díky němu se chystá na maraton

Lifestyle
Související témata:
Psychoaktivní látky

Výběr článků

Načítám