Hlavní obsah

Rozkopané Valtice řeší nekončící nájezdy kamionů do úzkých ulic

Uzavírka zhruba osmi set metrů dlouhého úseku průtahu silnice I/40 přes Valtice na Břeclavsku zamotala hlavu místním i řidičům. Křižovatky ucpané zoufale manévrujícími řidiči kamionů patří ke koloritu života města. Situace zatím potrvá do 17. června.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Tři zákazy před městem? Nepomohly, Valticemi se proplétá nákladní tranzit.

Článek

Náhradní trasy jsou vyznačené, pro osobní vozidla vedou vhodnými ulicemi Valtic, vzhledem k jejich nevelké šířce a povaze komunikací je pro nákladní tranzit značená trasa z Mikulova do Milovic a Zaječí a kolem Podivína do Břeclavi.

Jenže krédo některých řidičů kamionů zřejmě praví, že značka není závora. Byť míjí cestou z Mikulova do Valtic tři značky zakazující vjezd kamionů a směřující je na objížďku, není to nic platné. Stejně skončí v ulicích Valtic na objízdné trase přes ulice, kde se vytočí osobní auto, ale kamion ji zasukuje.

Medvěd vystrašil běžce na turistické stezce u Zlína, byl už blízko města

Domácí

„Řeknou nám, ano, značku jsme viděli, ale říkali jsme si, že to nějak projedeme,“ uvedli nejčastější slova mužů za volantem těžkých souprav strážníci Městské policie Valtice. Právě na jejich bedrech je největší část řešení všech komplikací. Nevíme kam dřív. Už dokonce jezdíme před město, a otáčíme je už před Valticemi. Jenže mezitím se v ulicích zasukují kamiony v opačném směru,“ říkají.

Omezení ve Valticích se „trefilo“ zrovna do termínu Valtických vinných trhů, kdy do města míří více návštěvníků, než je v jarní části sezony obvyklé. Příjezd k zámku se podařilo zachovat, organizátoři akce regulují vjezd, vedený zčásti staveništěm. „Je to náročné. I my tady zastavujeme kamiony, jejichž řidiči si myslí, že projedou dál,“ řekli pořadatelé u příjezdové cesty.

Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Lucie Trubelíkové ve Valticích nechystají jen opravu povrchu vozovky, ale její úplnou rekonstrukci, včetně zřízení nových parkovacích zálivů.

Stávající část prací s úplnou uzavírkou průtahu městem po 17. červnu vystřídá kyvadlový průjezd staveništěm. Práce na investici za 68 milionů korun mají naplánované do konce roku.

„Však už to ta silnice opravdu potřebovala. Na některých místech, hlavně u křižovatek, byly od aut vytlačené až deseticentimetrové hrby,“ řekl motorista Vladimír Procházka. Opravě předcházely investice společnosti Vodovody a kanalizace Břeclav do rozvodů v zemi.

Na D1 přidávají zákazy předjíždění kamionů

Ekonomika

Výběr článků

Načítám