Hlavní obsah

Rozjíždí se hra o Lipavského

Aktualizováno

I když Piráti půjdou z vlády a ministr zahraničí Jan Lipavský podá demisi, mohl by i dál zůstat na svém postu. Premiér Petr Fiala (ODS) zmínil, že je s jeho prací spokojen, a Lipavský sám avizoval, že zároveň s demisí by Pirátskou stranu opustil. Pokud by předseda vlády odmítl hlavě státu demisi odnést, nebo ji prezident nepřijal a Lipavský by už nebyl vázán u Pirátů, mohl by ve funkci zůstat jako nestraník. Třeba za některou z menších stran koalice Spolu. Fiala se s ním chce o budoucnosti bavit příští týden.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Jan Lipavský, Jozef Síkela, Jana Černochová, Petr Hladík a Zbyněk Stanjura 1. listopadu 2023 před jednáním vlády

Článek

Piráti kvůli odvolání svého šéfa Ivana Bartoše, který je ministrem pro místní rozvoj, mluví o „vykopnutí z vlády“ a tvrdí, že kvůli premiérovu kroku další pirátští ministři - Michal Šalomoun a Jan Lipavský - podají demisi. Zda to bude nutně znamenat jejich odchod z vlády, ale zatím jisté není.

Zatímco Šalomoun s Piráty souhlasí a je podle všeho připraven funkci složit, šéf české diplomacie Lipavský s nadsázkou řečeno skřípe zuby.

„Pokud Piráti odhlasují odchod z vlády, podám demisi a pravděpodobně to bude spojeno s odchodem ze strany,“ řekl v úterý večer novinářům v New Yorku, kde je na pracovní cestě, čímž jen přiživil spekulace o svém dalším osudu.

Lipavský: Demisi bych spojil s odchodem ze strany

Domácí

Fiala v úterý opakovaně zdůrazňoval, že je s prací jak Lipavského, tak Šalomouna spokojen. A prezident Petr Pavel, který je nyní také v USA, zdůrazňoval, že je důležité, aby případná změna ve vládě neměla vliv na stabilitu situace v Česku. Podle hlavy státu není žádoucí, aby se s odvoláním ministra Bartoše, které Fiala zdůvodnil nezvládnutou digitalizací stavebního řízení, rozkolísal celý kabinet.

Foto: Twitter/Jan Lipavský

Jan Lipavský je momentálně na pracovní cestě v New Yorku.

Ve středu premiér zopakoval, že je podle něj Lipavský výborným ministrem zahraničí, který má jeho důvěru. O jeho budoucnosti se s ním chce pobavit příští týden.

Případnou demisi i návrh na odvolání by Pavlovi nesl Fiala. V prvním případě má ale prezident poměrně velký manévrovací prostor a nemusí demisi přijmout. To u návrhu na odvolání, který má být v případě Bartoše k datu 30. září, mu Ústava přikazuje vyhovět.

„Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády,“ stojí přímo v článku 74 Ústavy České republiky.

Za jakou stranu by Lipavský mohl případně v kabinetu zůstat, není jasné. V zákulisí se spekuluje například o TOP 09, ale mohli by to být i lidovci. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) již avizoval, že pokud Piráti půjdou z vlády, navrhne své straně, aby Lipavskému nabídla, že za ni může v kabinetu zůstat.

O tom, zda Piráti půjdou z vlády, rozhodne jejich Celostátní fórum v hlasování, jehož výsledek má být znám v pondělí večer.

U Lipavského Fiala i celá řada koaličních politiků oceňují čitelnou prozápadní politiku s proukrajinskými akcenty a vymezením se vůči ruské agresi. V roce 2022 také například přednesl projev v Radě bezpečnosti OSN, což se zástupci české diplomacie naposledy podařilo v letech 1994 až 1995. Lipavský zároveň patří k nejviditelnějším členů vlády.

Zemanovo zdržování

Odmítnout demisi někdejšího ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) se v roce 2019 rozhodl tehdejší prezident Miloš Zeman. Andrej Babiš (ANO), který byl v té době předsedou vlády, následně Zemanovi navrhl Staňka odvolat a místo něj do čela resortu kultury jmenovat Michala Šmardu (ČSSD, nynější SOCDEM).

Zeman si tehdy ale Ústavu vyložil po svém a Staňka neodvolal s tím, že mu Ústava sice říká, že tak učinit musí, ale už neříká kdy. Zeman tak učinil až po dvou měsících.

Piráti ve vládě končí. Bartoš vyzve Lipavského a Šalomouna k demisi

Domácí

Výběr článků

Načítám