Hlavní obsah

Rozbouřená Smědá ohrožuje dům Peterkových pravidelně. Je to život o štěstí, říkají

Rodina Peterkových žije na nejexponovanějším místě v Hejnicích na Liberecku. Jejich dům stojí na samém břehu řeky Smědé a každé vzedmutí vody jim doslova olizuje paty domu. V těchto dnech je jejich dům zarovnán hradbami pytlů naplněných pískem, postavili si i vlastnoručně vytvořené zábrany proti vodě uvnitř domu.

Peterkovým teče řeka Smědá takřka u prahu.Video: Blanka Freiwilligová, Novinky

Článek

V neděli měli vodu na prahu, chvíli byla u terasy, zakrátko klesla o metr a půl, pak zase vyšplhala výš a stále dokola. Podle toho, jak vydatně v Jizerských horách pršelo.

„Tady u nás je voda vždycky extrémní, spláchlo nás to už několikrát, nejvíc v roce 2010. Voda byla úplně všude, silnice před domem zmizela, pod barákem byl kráter tři metry hluboký. Obrovský smrk se nám přestěhoval před dům. Tenkrát jsme měli metr a půl vody v domě a metr osmdesát v kotelně, uhlí se nám přestěhovalo do místností. Teď už čekáme jen to nejhorší,“ popsali v neděli odpoledne manželé Mirka a Michal Peterkovi, když řeka Smědá v Hejnicích kolísala mezi 3. a 2. stupněm povodňové aktivity.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Peterkovým teče voda hned u hrany pozemku.

Ještě než přišla před dvěma dny velká voda, šla si paní Peterková nafotit koryto řeky. „Bylo zarostlé, protože povodí se k tomu postavilo tak, jak se postavilo. Nedělají nic. Když jsem tam napsala, tak mi odpověděli, ať nepíšu srdceryvné dopisy,“ zlobila se obyvatelka ohroženého domu.

Ve Frýdlantském výběžku evakuují desítky lidí z ohrožených oblastí. Platí stav nebezpečí

Domácí

Na velkou vodu se Peterkovi nachystali. „Tam, kde jsme měli vytopeno, vynášíme všechno do patra. Máme nahoře hodně tašek a pytlů, jen sedačka zůstává dole, protože nejde přestěhovat po úzkých schodech,“ řekla Mirka Peterková.

Společně se sousedy sundali plot u břehu, aby měla voda kam téct. Na zahradě jsou nyní velké vodní laguny plné písku a bahna. Na všechno dohlíží jen sádrový vodník na břehu.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Sádrový vodník u rozbouřené Smědé

„Prostě je to život o štěstí. Když nahoře v Jizerkách přestane pršet, tak tady to hned opadne,“ popisuje Michal Peterka a podotýká, že jejich dům je navíc nepojistitelný. Stěhovat se ale nebudou, dům je rodinné dědictví, a navíc se starají o starší tetu, a tu už nikam stěhovat nechtějí.

Hejnice jsou jedním z neohroženějších míst Frýdlantského výběžku. Leží totiž u paty Jizerských hor a všechno, co naprší v horách, přiteče potoky a říčkami do Smědé a následně se valí na Raspenavu a Frýdlant a pak dál. Do Hejnic stékají srážky ze severní části Jizerských hor. V předchozích dvou dnech tam napršelo téměř 240 milimetrů a v neděli dalších zhruba 100 milimetrů.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám