Článek
Myšlenku nahradit klasický prodej ze dvora automaty urychlila covidová pandemie. Farmáři navíc potřebovali víc času na práci kolem pětisethektarového hospodářství a dvousethlavého stáda skotu.
Basařovi provozují jeden automat přímo na farmě, ve spolupráci s farmářem Hamplem ze sousedního Lánova otevřeli ve Vrchlabí také farmářský dům s dalšími pěti prodejními automaty.
„Myšlenka přišla už na podzim předloňského roku. Byli jsme stále v zápřahu a pořád musel být někdo kvůli zákazníkům doma místo na poli nebo u dobytka. Lidé dnes mohou přijet nakoupit maso, kdy chtějí, protože funguje 24 hodin 7 dní v týdnu. Díky automatům se prodej zvýšil,“ doplňuje Basař.

Na farmě Basařů odchovají ročně zhruba 80 telat plemene Aberdeen angus.
Hovězí maso v automatech pochází přímo z farmy, kde Basařovi ročně odchovají zhruba 80 telat. „Je to plemeno Aberdeen angus, které se výborně hodí na steakové maso, protože je mramorované, tedy tukem prošpikované uvnitř,” vysvětluje Jan Basař z prosečenské farmy, která první automaty na vyzrálé maso v Česku provozuje.
Sortiment prodejních automatů zatím tvoří široký soubor 25 druhů vyzrálého masa. „Nabízíme různé druhy, například hovězí pupek, kližku, holubičku, či pravou svíčkovou. Nabídku ve Vrchlabí jsme rozšířili i o různé další farmářské produkty,” popisuje spoluprovozovatel Masomatu.
Ve spolupráci se sousední farmou Jaroslava Hampla potom plánují sortiment rozšířit také o ryby a zvěřinu. „Prostřednictvím těchto automatů lze prodávat takřka jakýkoliv zemědělský výrobek. Od masa přes sýry po mošty,“ plánuje Basař.

Dalších pět automatů provozují rodinné farmy v nedalekém Vrchlabí.
Nápad automatů na farmářské výrobky si proto nechtějí autoři nechávat jen pro sebe. „Chceme ho nabídnout všem zemědělcům, farmářům, řezníkům v republice, protože je to způsob, jak se farmář může věnovat vlastní farmě a odbyt má přitom zajištěn,” dodává Basař.
Automaty zajištěné proti znehodnocení masa musejí farmáři z Prosečného denně doplňovat. „Po dvou měsících zrání jako za časů našich babiček putuje maso do automatu, kde měsíc dozrává ve vakuových sáčcích. Mnozí lidé si počkají i tři měsíce, kdy je ideálně vyzrálé a lze ho na rozdíl od masa z čerstvé porážky krájet vidličkou,“ popisuje Basař, jehož masné produkty není nutné dlouho tepelně připravovat, než změknou do poživatelného stavu.
„Chlazené automaty jsou zajištěné tvrzeným plexisklem proti útoku vandalů a krádežím peněz a fólií proti UV záření,“ dodává Basař.