Hlavní obsah

Romské děti s cigaretou. Za obrázek od umělé inteligence se SPD dočkala dalšího trestního oznámení

Aktualizováno

Hnutí SPD znovu využilo umělou inteligenci a nechalo ji vyrobit obrázek, který poté použilo ve své politické kampani. Po „chirurgovi z dovozu“, africkém migrantovi s nožem, tentokrát ukazuje romské děti s cigaretami. Fotografii doprovází text: „Říkají, ať chodíme do školy, ale naši to maj’ na háku.“ Proti obrázku se už vymezila nezisková organizace Romea, která už odeslala trestní oznámení.

Foto: Facebookový profil Tomia Okamury

Obrázek vygenerovaný umělou inteligencí si nechalo zpracovat hnutí SPD a Trikolora.

Článek

Obrázek s Romy je součástí předvolební kampaně, je proto uveden zadavatel, tím je hnutí SPD a strana Trikolora, zpracovatelem společnost s ručením omezením Praha Na Vlastní Oči.

Předseda SPD Tomio Okamura snímek umístil i na své účty na facebooku a síti X. Doprovodil ho vlastním textem, kde například píše: „Nepřizpůsobiví spoluobčané jsou neřešeným a zvětšujícím se problémem naší země. Charakterizují je špatné sousedské vztahy a nedostatečná hygiena, nezájem o vzdělání a práci, vysoká kriminalita a zneužívání sociálního systému.“

Pospíšil z TOP09 podal trestní oznámení na kampaň SPD

Volby

Nezisková organizace Romea a Cyril Koky, koordinátor pro etnické menšiny Krajského úřadu Středočeského kraje, proto nachystali trestní oznámení, jak upozornil web romea.cz.

Oznámení odeslali v sobotu, příspěvek podle nich naplňuje skutkovou podstatu trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Oznámení míří na SPD, Trikoloru a PRO, jejichž loga jsou pod obrázkem uvedena, byť mezi zadavateli alespoň podle uvedeného textu na snímku strana PRO Jindřicha Rajchla chybí.

Podle Kokyho vyvolává obrázek nenávist a nevraživost, upozornil také na to, že školní docházka je povinná a v případě jejího nedodržení hrozí rodiči až dvouletý trest odnětí svobody.

Pozdvižení vzbudil už předchozí obrázek vytvořený umělou inteligencí na objednávku SPD, jenž zobrazoval afrického migranta v zakrvavené košili s nožem. „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší ‚chirurgové‘ z dovozu,“ uvádělo se na snímku, kterým SPD, Trikolora a PRO kritizovaly migrační pakt. Nejednalo se o fotografii, vše vytvořil počítač, což ovšem nikde nebylo uvedeno, stejně jako nyní v případě Romů s cigaretou.

Někdejší ministr spravedlnosti a současný pražský radní pro kulturu za TOP 09 Jiří Pospíšil kvůli snímku s migrantem podal na začátku srpna na SPD trestní oznámení. Pospíšil v něm píše, že se domnívá, že se dopustila trestného činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod.

Umělá inteligence puštěná ze řetězu. Kampaně nemají pravidla

AI

Výběr článků

Načítám