Hlavní obsah

Roklanskou chatu na Šumavě zakonzervují

Šumava

Ministerstvo životního prostředí se rozhodlo, že Roklanskou chatu v srdci Šumavy bourat podle původních plánů nebude, ale zakonzervuje ji. Povolení k demolici tak nevyužije. Oprava chaty, která je ve velmi špatném stavu a navíc leží v klidové zóně, však bude trvat roky.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Roklanská chata měla být zbourána, strhla se ale vlna protestů.

Článek

„Teď máme v ruce posudky od tří odborníků, které říkají, že chata není v dobrém stavu, ale opravitelná je a není nutné ji bourat. Chata Roklanka má dlouholetou historii a důležitou hodnotu pro místní obyvatele. Zároveň ale leží v klidové zóně, která je aktuálně přístupná jen v určitých měsících s průvodcem,“ uvedl při páteční návštěvě Šumavy ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Zmínil, že budova tady bude zakonzervována, aby mohla být v budoucnu využitelná. „Nyní necháme zpracovat projekt, který představí další podrobnosti. O jejím využití se můžeme bavit v delším horizontu několika let jen za předpokladu úpravy režimu klidových zón v souladu s ochranou tetřeva hlušce,“ ujistil Hladík.

Plány upřesnil ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený. „V otázce Roklanské chaty mi byly řečeny jasné úkoly – zajistit projektovou kancelář, která připraví variantní projekt konzervace tohoto objektu. Předpokládám, že konzervace chaty by mohla v ideálním případě začít už příští rok v období od srpna do října, nejpozději však v roce 2026,“ doplnil Hubený.

Roklanskou chatu letos Hladík bourat nechce

Domácí
Související témata:
Roklanská chata

Výběr článků

Načítám