Hlavní obsah

Rodina je tam, kde je láska. Prague Pride startuje v pondělí

Letošní 14. ročník festivalu Prague Pride nabídne od 5. do 11. srpna 213 akcí na několika místech v metropoli. Tématem akce zaměřené na gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematiku je tentokrát rodina, kterou nedefinují geny, ale bezpodmínečné přijetí.

Foto: Prague Pride

Festival se koná v Praze od 5. do 11. srpna.

Článek

Festival s podtitulem „Rodina je tam, kde je láska“ zahájí tradiční nedělní bohoslužba vpředvečer Prague Pride, která se koná v kostele sv. Martina ve zdi v Praze 1. Byť akce oficiálně začne až v pondělí večer, už během dne je na programu několik akcí. Pride Gallery v Paláci Langhans v centru města zve od 17 hodin na vernisáž výstavy současného umění Caution Hot, která představí osm českých a slovenských autorů od začínajících tvůrců a umělkyň až po etablovaná jména oceněná Cenou Jindřicha Chalupeckého.

Různorodé přístupy, média i náměty spojuje ústřední téma rodinných kořenů, domova, sebepřijetí a formování osobní identity. Rodiče s dětmi a psími mazlíčky se mohou vypravit do zahrady Kinských, kde se koná Rodinná honba za pokladem, a Pride Cinema v Edison Filmhubu v Jeruzalémské zahájí svou týdenní přehlídku filmů projekcí britského snímku Pride.

Poslanci řešili transgender. Dorazil muž, který se nechal přeoperovat na ženu a pak zase zpátky

Domácí

Zahájení na Střeleckém ostrově

Slavnostní zahájení s podtitulem We Are Family vypukne v 17.30 hodin v Pride Village na Střeleckém ostrově. Jeho hvězdami jsou francouzský DJ a producent Lazy Flow, DJ Lil Autotune a DJ Tasya. Tanečně ostrov rozparádí komunita disco lovers, party groovers a fashion hunters House of Nora s vystoupením Nora Heart Attack. Po 22. hodině bude zábava na Střeleckém ostrově pokračovat na Zahajovací afterparty v KKafe, kde se v duu s Just Karen představí oblíbený herec Jan Cina jako La Chica.

Foto: Prague Pride

Trasa tříkilometrového průvodu končí v Letenských sadech.

Festivalový program je soustředěn do deseti oficiálních míst, kam se ale nevejdou všechny akce. Proto další události budou probíhat po celé Praze. „Hlavním centrem dění bude od pondělí do pátku tradičně Pride Village na Střeleckém ostrově, po 22. hodině bude program pokračovat v Pride Clubu na jižní straně ostrova. Diskuze letos budou probíhat na novém místě Pride House se přesouvá do Francouzského institutu,“ shrnuje za pořadatele Eliška Černá. Mezigenerační setkávání a propojování se soustředí do Pride Life v sídle organizace Život 90. Nejmladší účastníci podle ní najdou bezpečný prostor a odpovídající program v Pride Youth ve Skautském institutu v Rybárně na Kampě.

V sobotu se pak zábava odehraje v průvodu Pride Parade, který vyrazí ve 12 hodin z dolní části Václavského náměstí na Letnou. Průvod se vydá ulicí Na Příkopě, Celetnou, přes Staroměstské náměstí a Pařížskou k Čechovu mostu. Za ním vystoupá schody na Letnou do Pride Parku. Poté se přesune do nočních klubů po celé Praze, přičemž oficiální disco afterparty Horečka bude v klubu Mecca a electro afterparty Magion 2 v Garbe – Holešovická elektrárna. Sobotní program bude uzpůsoben také lidem, kteří nevyhledávají davy a hlasitou hudbu – Pride formou poklidného setkání se bude slavit v Pride Café a Pride Life.

Prahou prošel duhový průvod, zúčastnili se i politici

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám