Hlavní obsah

Rodiče si leckde připlatí za školku i družinu

Až o stovky korun měsíčně se leckde prodraží docházka do mateřské školy nebo do družiny, jinde ale rodiče zaplatí stejné částky jako v minulém školním roce, vyplynulo z ankety Novinek. Ani ceny obědů nečekají od září velké změny.

Foto: DPA/Hanna Witte, Profimedia.cz, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Výši poplatku za docházku do mateřské školy zvedáme o stovku na šest set korun měsíčně,“ řekl ředitel ZŠ a MŠ Brantice na Bruntálsku Adam Šimůnek.

Stejně je na tom Mateřská škola Blučina v okrese Brno-venkov. „V minulém školním roce činilo školkovné pět set korun, teď to bude šest set za měsíc,“ uvedla ředitelka školky Martina Jochmanová. Poplatky se netýkají dětí v posledním ročníku docházky, protože pro ně je povinná.

Ani v jedné ze zmíněných školek se vedení nechystá zvýšit stravné. Šimůnek poznamenal, že už nyní má ceny za obědy a svačiny vyšponované na maximum, jaké vyhláška umožňuje.

Když není místo ve školce, musí ho obec zajistit jinak, podpořili novelu poslanci

Domácí

„Systém aktualizuje ceny jídel jednou za pět let a my to máme pořád na té nejvyšší laťce a paní kuchařky pak musí čarovat, aby s tím vyšly. Pak ale hrozí nižší kvalita surovin. Pokud chceme dětem dávat to nejlepší, měl by být limit na stovce. Dětem, které by na to neměly, bychom pomohli,“ domnívá se.

Vyhláška stanovuje limit ceny obědů pro nejmenší ve výši 36 korun, v případě svačiny to je 15 korun. U dětí ve věku od sedmi do deseti let je laťka na 47 korunách, pro děti od 11 do 14 let to je 50. V případě patnáctiletých a starších strávníků je strop stanoven na 54 korun.

Školkovné i za 150

V hlavním městě mohou být pro rodiče změny v poplatcích citelnější. Například městská část Praha 10 plošně stanovila poplatek pro předškolní docházku na patnáct set korun. „Každá mateřská škola měla v minulém období cenu za školné rozdílnou, u některých došlo k navýšení, u některých ke snížení,“ sdělil mluvčí městské části Ján Bruno Tropp.

MŠ Tolstého zvyšuje rodičům platbu o 260 korun, ale stravné zůstane stejné.

Tropp také potvrdil, že městská část stanovila i jednotný poplatek za družiny, a to na 700 korun měsíčně.

„Pro nás to znamená navýšení o 255 korun,“ řekl ředitel ZŠ Břečťanová Miroslav Buchar. „Předtím to vycházelo na nějakých dvacet korun za den. To je malá částka na energie, výbavu a další provoz.“

Lesní školka se odstřihla od velkododavatelů, vaří ze surovin farem a místních zdrojů

Domácí

Poplatky upravili také radní v Kutné Hoře. „Všechny školy mají zřizovatelem stanovenou novou úplatu ve výši 400 korun měsíčně. Předtím to bylo 200,“ uvedla ředitelka Základní školy Žižkov Irena Skaláková.

Strava se zde nezdraží. Podle Štěpánky Šťastné, ředitelky Školních jídelen Kutná Hora, která spravuje tři provozovny, se naposledy platby zvýšily v roce 2022, kdy rostly ceny potravin. „Máme tři provozovny, jednotný jídelní lístek, a to má samozřejmě velký vliv. A nakupujeme od regionálních dodavatelů,“ uvedla.

Ve většině oslovených škol nedosahují ceny obědů zdaleka cenových limitů a žádná ze škol se je nechystá zdražovat. Pouze v Základní a mateřské škole Útvina na Karlovarsku stoupnou ceny svačin ve školce. „Zdražíme svačinky ve školce, protože za deset korun nic nekoupíte,“ řekla ředitelka školy Romana Prášilová.

V její škole se ani nebude hýbat s poplatkem za družinu, který vyjde na stovku, neměnné bude i školkovné ve výši 150 korun.

Takto nízký poplatek měli před pár lety také v ZŠ a MŠ Kroměříž, F. Vančury, která je zaměřena na děti s mentálním postižením a kombinací více vad. Nyní už úplata činí 400 korun měsíčně. Ale zvedat se nebude.

Sdružené školy ulevují od byrokracie, učitelé lépe spolupracují

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám