Hlavní obsah

Řidiče v Plzni čeká očistec. Rozkopou páteřní Klatovskou ulici z centra až na Bory

Plzeň

Zamiřte na dovolenou, a hlavně nezkoušejte autem projet přes střed Plzně. Tak by mohlo vypadat doporučení pro řidiče v západočeské metropoli, kterou ochromí prázdninová oprava páteřní Klatovské třídy ve směru z centra na Bory.

Ranní špička v centru Plzně. O prázdninách tudy auta už neprojedouVideo: Ivan Blažek, Novinky

Článek

Silničáři rozkopu zmíněnou polovinu frekventované čtyřproudové ulice ve skoro dvoukilometrovém úseku. „Začne se u Velké synagogy a skončí za křižovatkou se Sukovou ulicí,“ řekl Novinkám Michal Syřínek, náměstek ředitele plzeňského Ředitelství silnic a dálnic.

„Klatovská bude v uvedeném směru oficiálně uzavřená v celém úseku po celou dobu prací, tedy od 5. července do 31. srpna. Ti, co pojedou třeba z Lochotína na Bory, budou muset využít objízdnou trasu – v sadech Pětatřicátníků odbočí u hlavní pošty k Plaze a přes Domažlickou budou pokračovat na Borská pole,“ vysvětlil.

V praxi to bude asi vypadat trochu jinak. Oprava poběží po etapách – první přijde na řadu úsek od synagogy k Tylově ulici, hotový má být 19. července. A tam, kde se nebude zrovna frézovat a asfaltovat, bude možné na Klatovskou najet z bočních ulic, což ale může způsobovat problémy v dotčených lokalitách. Neprůjezdné pasáže se budou postupně posouvat směrem na Bory, jako poslední přijde od 19. srpna na řadu úsek od Hruškovy k Sukově ulici.

Neřízená Belánka

Kdy bude nejhůř? „Největší problémy se dají očekávat od 5. července do 2. srpna, tedy v době, kdy bude kvůli opravě mimo provoz i světelná signalizace křižovatky Belánka,“ upozornil Václav Lacyk, který pro město zajišťuje koordinaci dopravně-inženýrských opatření. Belánka, to je křížení Klatovské s podobně rušnými ulicemi U Trati a Borská. „Kvůli nefunkční signalizaci zde nebude dočasně možné odbočovat ze žádného směru doleva,“ konstatoval Lacyk.

S nasazením dopravních policistů se nepočítá. „Budeme situaci monitorovat, na řízení provozu dojde jen v případě větších problémů,“ sdělila policejní mluvčí Michaela Raindlová. Modernizace semaforů je podle náměstka primátora Aleše Tolara (STAN) nutná: „Do půl roky by hrozil jejich kolaps.“

Oprava Klatovské vyjde Ředitelství silnic a dálnic na více než sedmnáct milionů korun. Situaci zkomplikují i drobnější městské akce v okolí Klatovské, jako je červencová výměna tramvajových kolejí před hlavní poštou nebo srpnová oprava Purkyňovy ulice.

Rozkopaná Lidická

Řidičům bude horko i na opačné straně města – po celé prázdniny poběží oprava čtyřproudové magistrály, která slouží jako spojka na sídliště Bolevec i jako výpadovka na Žatec.

Finišuje oprava Plaské ulice, vystřídá ji rozkopaná LidickáVideo: Ivan Blažek, Novinky

Letos se Ředitelství silnici a dálnic zaměřilo na směr z města. „V červnu doděláme Plaskou, pak budou práce pokračovat v Lidické ulici a to od křižovatky s Karlovarskou až ke Studentské. Doprava bude převedena na opačnou polovinu vozovky,“ uzavřel Syřínek.

Související témata:

Výběr článků

Načítám