Článek
Po dvouměsíční pauze se do svého salonu těšil i kadeřník Honza Kořínek. Zákaznice přicházely od časných ranních hodin. Je si dobře vědom, že po tolika týdnech lelkování bude muset nyní pracovat i o víkendech. „Standardně pracujeme i soboty, uvidíme, jestli bude potřeba pracovat i v neděli,“ říká.
Italové šli do práce, Španělé ke kadeřníkovi
Rouška není překážka
Kadeřnictví muselo samozřejmě přijmout opatření nařízená vládou. „Musí být mezi klientkami dvoumetrové rozestupy, musíme mít roušky, štíty, máme všude dezinfekce, rukavice. Myslím si, že pro všechny je to už běžné,“ tvrdí Kořínek.
„Měla jsem termín mnohem dřív, ale kvůli pandemii byl zrušen. Těšila jsem se sem,“ svěřila se Novinkám stálá zákaznice.
Kadeřníci si musí během úpravy účesů poradit hlavně s rouškou, kterou má klient na ústech, šňůrky totiž mohou nůžkám vadit. „Trošičku tam překáží, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout,“ řekla kadeřnice Libuše Jůnová.
Nutná rezervace
Na otevření svých podniků se těšili i majitelé restaurací. „Mezitím, co bylo zavřeno, jsme se snažili neztratit kontakt se stálými hosty. Dělali jsme rozvoz jídel, jídla do krabičky. Ale nemohli jsme se dočkat, až znovu otevřeme a budeme moct dělat to, co umíme, co máme rádi,“ řekl Novinkám majitel pražské restaurace Zelená zahrada Jan Lacina.
Lidé se snaží zachránit své oblíbené hospody. Poslali už 7,6 milionu korun
„Rezervace jsou už na dva týdny dopředu,“ potvrdil zájem stálých návštěvníků.
Všichni musí dodržovat přísná hygienická opatření. Dezinfekční prostředky musí být hostům k dispozici, stoly i židle musí být po každém návštěvníkovi očištěny. Rozestupy mezi jednotlivými stoly musí být minimálně 1,5 metru.
„Připravili jsme největší zahrádky v Praze, vejde se sem 800 lidí. Snažíme se proto stoly rozmisťovat tak, aby v rámci legislativy byly dostatečně daleko od sebe. Pro jídlo si lidé chodí sami,“ řekl provozovatel Žižkov Beer Garden Jan Pacner.
Vnitřní prostory podniků by se měly otevřít 25. května. Vše bude podmíněno epidemiologickou situací. Provozy budou ohledně dodržování nařízených hygienických podmínek kontrolovány ze strany ČOI a živnostenských úřadů.