Hlavní obsah

Rekvalifikace frčí. I v borské věznici

Plzeň

Zájem o rekvalifikace, a především o kurzy digitálních dovedností, přinejmenším v Plzeňském kraji prudce stoupá. Jeden takový s názvem Digitální gramotnost v offline prostředí se teď ostatně rozběhne i za zdmi borské věznice.

Foto: Ivan Blažek

V plzeňské borské věznici se rozběhnou rekvalifikační kurzy, trestanci se budou školit v digitálních dovednostech

Článek

„V pondělí 15. července to rozjíždíme,“ řekl Novinkám Drahoslav Červinka, ředitel Věznice Plzeň. „První týdenní kurz pro dvacet účastníků máme plně obsazený, stejně jako několik dalších. Je to nová věc, tak uvidíme, jak to bude pokračovat dál a jaký bude zájem odsouzených,“ poznamenal Červinka a dodal: „Cílíme především na osoby, kterým se blíží konec trestu. Aby to, co se tady naučí a co se jim bude hodit v praktickém životě, zase nezapomněli.“

Školení o celkové délce pětadvacet hodin povede lektor ze společnosti, která spolupracuje s úřadem práce. „Digitální gramotnost je velmi potřebnou součástí aktuálního sociálního, společenského i kulturního života,“ upozornila Pavla Janovská, ředitelka krajské pobočky Úřadu práce v Plzni.

„Díky znalostem založení identity občana je možné komunikovat s úřady, požádat si o sociální dávky, zjistit důležité informace o dění v obci, mít informace o dokladech přímo v telefonu. Je důležité, aby těmito základními dovednostmi disponovali i aktuálně trestaní občané, protože jejich znalosti jim můžou značně pomoci při začátcích ve svobodném životě po výkonu trestu,“ podotkla Janovská.

Vzpoura valdických vězňů se nepotvrdila

Krimi

Práce s motorovkou

S jinými typy rekvalifikací už mají ve věznici zkušenost a chystá se jejich pokračování. „Na podzim opět chystáme kurzy práce s křovinořezem, s motorovou pilou a s vysokozdvižným vozíkem, to jsou stěžejní věci. Kromě toho máme i učební obory,“ připomněl ředitel Červinka. „Záměrem je pomoci odsouzeným po propuštění uplatnit se na trhu práce, aby se uchytili. Nicméně pak záleží na individuálním přístupu každého člověka,“ poznamenal.

Zpětná vazba se zjišťuje jen obtížně. „Informací o tom, zda se lidé, kteří u nás prošli rekvalifikací, v daném oboru nakonec uplatnili, máme málo. Když se k nám někdo vrátí, tak se ho zeptáme,“ doplnil Červinka.

Jak se krotí drony

V Plzeňském kraji připadalo ke konci června na 12 144 nezaměstnaných skoro dvacet tisíc volných pracovních míst – to se podobá loňským číslům. „Oproti roku 2023 však evidujeme obrovský nárůst poptávky po rekvalifikacích, a to zejména po kurzech digitálních dovedností, jen v první polovině letošního roku se do nich zapojilo přes dva tisíce lidí,“ sdělila Janovská.

„Loni byly realizovány spíše obecnější rekvalifikační kurzy, například programátor nebo mzdová účetní s využitím výpočetní techniky, letos je mnohem větší zájem o kratší kurzy s odbornějším zaměřením. Velmi oblíbené jsou ty se zaměřením na MS Office, sociální sítě, marketing a datovou analýzu. Zájem je ale také například o kurzy ovládání dronů, tvorbu videí nebo o v rámci Plzeňského kraje velmi potřebné programování a obsluhu CNC strojů,“ upřesnila Janovská.

Uklidí a vrátí se za mříže. Město začalo spolupracovat s plzeňskou věznicí

Domácí
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám