Hlavní obsah

Rekonstrukce liberecké přehrady se o půl roku protáhne

Rekonstrukce liberecké přehrady Harcov se oproti původnímu plánu prodlouží. Skluz má Povodí Labe, které se věnuje rekonstrukci hráze a nádrže jako takové, ale o něco déle potrvají i práce v režii města. To má provést revitalizaci pláže či levostranného nábřeží. Po rekonstrukci si přehrada při záplavách poradí s mnohem většími průtoky vody než nyní.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Vodohospodáři narazili při rekonstrukci hráze na nečekané překážky.

Článek

Důvodů, které dokončení prací pozdržely, je hned několik. Objevily se v průběhu prací.

„Ačkoliv se generální dodavatel v maximální možné míře snaží plnit harmonogram prací, tak přesto dochází k dílčímu prodlení v plnění časového a finančního harmonogramu. Hlavním důvodem je skutečnost, že po vypuštění nádrže, odtěžení předsypu hráze a vytěžení nánosů bylo zjištěno, že dostupná historická dokumentace neodpovídá reálnému stavu do té doby nekontrolovatelných stavebních konstrukcí. Průzkum těchto zakrytých konstrukcí v době projektové přípravy nebyl možný,“ popsala mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Přehrada Nové Heřminovy by zachránila Krnov i Opavu. Výstavbu zabrzdili aktivisté

Domácí

Dalším důvodem jsou mimořádně nepříznivé geologické anomálie, které se při postupném odkrývání základové spáry objevily.

„Z těchto důvodů a aktuálního průběhu prací odhadujeme termín dokončení stavby na konec roku 2025,“ poznamenala Bendová. Podle původních plánů přitom měla být rekonstrukce přehrady, která začala na podzim roku 2022, hotová v polovině roku 2025.

Dosud nezačaly ani stavební práce na revitalizaci okolí přehrady, které chtělo město zahájit o prázdninách. Pozdrželo se výběrové řízení na dodavatele.

„Předpokládali jsme, že práce zahájíme v červenci nebo srpnu, ale mírně se to posunulo. V nejbližší době vyhlásíme vítěze, a pokud se nikdo neodvolá, začali bychom okamžitě.

Práce pak potrvají asi do července nebo srpna následujícího roku,“ informoval náměstek primátora pro veřejný prostor Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj).

Vodohospodáři mezitím dokončili injektážní práce tělesa hráze a probíhají zpevňující a těsnící injektáže do podloží hráze. Hotovo je už i na vstupním domku do štoly a provozním objektu a položena je také nová dlažba před oběma stavbami.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Pohled na vypuštěnou nádrž přehrady v Liberci od hráze

„Byla dokončena ražba injekční chodby pod oběma přítokovými štolami a rozpojování horniny mezi oběma věžemi spodních výpustí a probíhá armování tělesa injekční chodby,“ doplnila Bendová.

Odbourány byly části bezpečnostních přelivů a v podhrází je z větší části vybudován nový objekt vývařiště. Mimo staveniště vlastní přehrady pak probíhá i výroba technologického vystrojení obou spodních výpustí. Rekonstrukce má vyjít na více než 388 milionů korun.

Foto: Blanka Freiwilligová, Novinky

Hráz prochází rozsáhlou rekonstrukcí.

Na podzim začnou i práce na promenádě u přehrady, kterou financuje město. Objevit se mají nové herní prvky pro děti, lavičky, veřejné osvětlení, nové koše, ale hlavně se zlepší vstup do vody pro koupající se návštěvníky. A po napuštění vodou bude na hladině i molo.

Přehrada Harcov v Liberci slouží jako ochrana před povodněmi od roku 1904. O její výstavbě se rozhodlo po katastrofických povodních v roce 1897, kdy voda z Harcovského potoka tehdy zničila ve městě i Liebiegovu továrnu a obrovské škody napáchala také ve středu Liberce. Postavena byla podle projektu profesora Otto Inze a je kulturní památkou.

Výběr článků

Načítám