Hlavní obsah

Řeka Opava si vybrala jiné koryto a teče muži přes zahradu. Před domem mu strhla most

Z vyprávění Lukáše Pavézky z Karlovic na Bruntálsku až mrazí. Řeka Opava mu během tří dnů postupně ukradla pozemek, na kterém měl vybudováno veřejné tábořiště, a zatopila hospodu jeho rodičů. Zároveň servala i přilehlý most, který po povodních v roce 1997 zaplatilo Maďarsko jako humanitární dar. Měl být proti povodním odolnější, ale opět nevydržel.

Následky povodní v Karlovicích na BruntálskuVideo: Aleš Honus, Lukáš Pavézka, Novinky

Článek

Obec Karlovice má asi 400 čísel popisných, přičemž povodeň zasáhla možná 250 domů. V podstatě všechny, které nebyly na kopci. Jednou ze zasažených nemovitostí je právě dům a rozsáhlý pozemek Lukáše Pavézky, který už jednu povodeň zažil, v roce 1997. Ta letošní byla ještě horší.

Nejprve spadly sloupy, pak most

Když přišla velká voda, začala nejprve brát skleníky, ploty a pak zahradní domky. To byl ale jen začátek. „Proud vody byl tak obrovský, že začalo postupně padat elektrické vedení. Spadlo šest nebo sedm sloupů a voda přes zahrady valila klády, vyvrácené stromy a další věci,“ říká Pavézka. Nakonec voda shodila i zmiňovaný obecní most, který spojoval vesnici s čističkou odpadních vod.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Řeka Opava si přes pozemek Lukaše Pavézky vybrala svou cestu

Rozvodněný tok s sebou postupně sebral i protipovodňová opatření, která byla v obci v minulosti vybudována. „U mého pozemku řeka úplně změnila koryto. Teď teče přes moji zahradu, kterou jsem pronajímal turistům. Jezdili sem s karavany a se stany, bylo tady několik krásných sezon,“ řekl místní rodák s tím, že předpokládá, že o návrat řeky do původního koryta se nyní postará Povodí Odry.

Náprava potrvá roky

Jak doplnil místostarosta obce Martin Kočí (nezávislý), ke změně koryta řeky došlo na několika místech v obci. „V tuhle chvíli máme v obci spoustu těžké techniky, která se snaží řeku, která teď teče přes zahrady, vrátit do míst, kde to ničemu nevadí. Ale ta finální náprava bude až na Povodí Odry,“ dodal Kočí s tím, že náprava potrvá roky.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Následky povodně v Karlovicích

V sousedství pozemku Lukáše Pavézky se nacházel penzion a hospoda, kterou několik desítek let provozovali jeho rodiče. Dům byl vyplaven už v roce 1997.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Darja a Libor Pavézkovi už hospodu neotevřou. V kuchyni měli metr vody.

„Tehdy trvalo přes půl roku, než jsme dali tu hospodu znovu dohromady. Teď už na něco takového nemáme energii, i vzhledem k našemu věku. Takže to tady jen nahrubo vyčistíme a uvidíme, co bude dál. Živnost už po této zkušenosti obnovovat nebudeme,“ řekla spolumajitelka hospody Darja Pavézková.

Na celé věci je podle místních lidí smutné, že katastrofa, kterou obec postihla, do Karlovic přitáhla desítky čumilů, takzvaných povodňových turistů. „Je to až neuvěřitelné. Poznáte je podle toho, že jsou pěkně oblečení a fotí všechno, co vidí. Přijíždějí často na kolech z Vrbna pod Pradědem. Asi se v paneláku nudí. Zrovna dnes jsem ze svého pozemku vyhazoval dva. Přišli, ani nepozdravili, natož aby se zeptali, jestli nepotřebujeme s něčím pomoci. Tohle opravdu není vůbec příjemné,“ posteskl si Lukáš Pavézka.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související témata:

Výběr článků

Načítám