Hlavní obsah

Regulace derivátů HHC prošla Sněmovnou

Kratom či výrobky na bázi HHC budou moci být snáze zařazovány na seznam psychomodulačních látek, pro jejichž prodej budou platit striktní pravidla. Počítá s tím novela zákona o návykových látkách, kterou v pátek schválili poslanci. Normu nyní musí schválit Senát. Pro hlasovalo 81 poslanců.

Foto: Envato Elements

Bonbony s HHC (ilustrační foto)

Článek

Novela je reakcí na zákaz prodeje výrobků obsahujících HHC, THCP a HHC-O, který platí od března. Na něj prodejci reagovali nahrazením zakázaných látek deriváty. Jejich rychlou regulaci má zajistit tato novela, která zavádí kategorii psychomodulačních látek. Ty se nyní podle předkladatelů nachází v tzv. šedé zóně a nejsou registrovány ani jako potravina, ani jako doplněk stravy a jejich regulace je obtížná, neboť jsou prodávány coby sběratelské předměty.

Zatímco nyní je jejich prodej bez omezení, podle novely by měl být jejich kontrolovaný prodej umožněn dospělým lidem v kamenných prodejnách. Pro tyto látky bude platit i zákaz reklamy.

O zařazení na seznam psychomodulačních látek by rozhodovala vláda na základě návrhu ministerstva zdravotnictví a Státního zdravotního ústavu (SZÚ).

Spor o kontroly v restauracích

Součástí novely je i změna týkající se kontrol stravování v restauracích, které přechází do rukou Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Doposud dozor vykonávaly i hygienické stranice. Tuto změnu kritizovali někteří poslanci hnutí ANO a věnovala se jí i větší část rozpravy.

Vadilo jim zejména, že změna je coby přílepek součástí novely o návykových látkách, s níž podle nich nesouvisí, je předkládána formou poslaneckého pozměňovacího návrhu a nebyli s ní seznámeni. ANO s SPD se proto pokusily vrátit materiál do druhého čtení.

Na dosavadní dualitu kontrol restaurací ze strany krajských hygieniků a SZPI naopak upozorňoval ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), který připomněl, že tzv. uzavřené stravování, jako jsou školní jídelny či stravování v nemocnicích či sociálních ústavech, zůstane v kompetenci hygienických stanic.

Změnu obhajoval i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který připomněl, že se změna vedoucí k odstranění dlouholeté dvojkolejnosti kontrol připravovala již v minulém volebním období.

Část ministrů je proti rozšíření zákazu u HHC na další deriváty

Domácí

Výběr článků

Načítám