Článek
V pondělí školka, kam chodí 105 kluků a holek, zůstane zavřená. Všichni zaměstnanci se totiž zapojí do stávky. „Myslím, že situace už je neudržitelná. Není dobré zase sklopit uši a vydržet to,“ doplnila ředitelka.
Svého týmu si váží. Nechce o nikoho z něj přijít. Jenže to hrozí, pokud nastane avizované snížení platů nepedagogických pracovníků. Například uklízečka s dlouholetou praxí má za plný úvazek 18 780 korun hrubého, kuchařka 23 510 Kč. „Snažím se jim k tomu dát alespoň nějaký osobní příplatek. Ale musí mi na to zbýt peníze v rozpočtu,“ upozornila.
Do sehraného kolektivu pečlivě vybírá nové posily. „Je to pak znát na celé atmosféře ve školce,“ zmínila Cholinská. Třeba uklízečka je často k ruce učitelkám. „Když jdou s dětmi ven, pomáhám s oblékáním. Pokud se někdo pozvrací, počurá nebo pláče, taky přispěchám. Jsme tady jako rodina,“ přirovnala Jaroslava Horynová.
PŘEHLEDNĚ: Kde a jak se bude stávkovat a demonstrovat
Do práce chodí na šestou hodinu. Vynese odpad, vytře celou dvoupatrovou budovu, vyluxuje, umyje toalety. Na starosti má také praní a žehlení ručníků, povlečení a dalších věcí, přípravu peřinek na spaní. „Staráme se o zahradu. Když je sníh, odklidíme ho. Po obědě musíme zase kompletně vytřít. Za celý den se moc nezastavíme,“ doplnila Horynová, která pracuje v tandemu s Hanou Benešovou.
Ta je zároveň školnicí, takže mimo jiné řeší drobné opravy v areálu školky. „Abych vše finančně utáhla, mám ještě po večerech brigádu. Nechci práci pustit, je moc fajn, i když špatně placená,“ řekla Benešová.
Podobně situaci zhodnotily dvě kuchařky a jedna pomocnice, jež má poloviční úvazek. Denně vaří pro 130 strávníků. „Někteří lidé si myslí, že jenom něco zamícháme, namažeme chleby a máme hotovo. Ale tak to vůbec není,“ podotkla Jana Brůhová.
Začínají také v šest ráno, kdy nachystají čaj a svačiny. Pak se vrhnou na přípravu oběda.
Mimochodem kuchyni mají v suterénu a teprve od léta nemusejí všechno nosit do pater, protože školka dostala peníze na výtah. „Úplně nejmenším dětem jídlo Jindřiška Bednářová, která je pomocnice, krájí. Zhruba třicet porcí oddělíme, ty se vezou na naše odloučené pracoviště do TechToweru. Mezitím odbíháme mýt nádobí, protože myčka tady není. A průběžně poklízíme,“ vyjmenovala hlavní kuchařka Lenka Růžková.
Po výdeji obědů následuje příprava druhé svačiny. „Jídelníček musí být zdravý, pokrmy pestré, vyvážené a splňovat nutriční hodnoty. Zároveň je potřeba se držet rozpočtu, abych neutratila moc peněz,“ vysvětlila Růžková.
Je zvědavá, jestli stávka snížení platů nepedagogických pracovníků nakonec zabrání. „Rodičům jsme situaci vysvětlili. Jsou chápaví. Nabídli jsme, že péči o děti zajistí městský obvod Slovany. Ale zatím o to nikdo nepožádal,“ uzavřela ředitelka.